Nå kommer Slangene ut av skapet!

anicura

I sommer tillot Mattilsynet flere nye eksotiske arter i Norge, ni ulike typer slanger, syv øglesorter og tre forskjellige skilpaddearter. Men nå kommer slangene ut av skapet.

Veterinærklinikker får nå flere reptilpasienter etter at forbudet mot å holde skilpadder, øgler og slanger i norske hjem ble opphevet. Flere reptiler har allerede vært på veterinærbesøk.

– Mens eiere av reptiler tidligere ringte oss anonymt for å finne ut hva som feilte kjæledyret deres, kommer de i dag til klinikken med dyret, sier reptilekspert Heidi Cecilie Stenstad ved AniCura Dyreklinikk i Telemark.

– Mange av artene kommer opprinnelig fra varme steder med ekstremt høy luftfuktighet. Det kreves inngående kompetanse for å få eksotiske dyr til å trives utenfor sitt naturlige levested, sier hun.

Les også:  Topp 10: Hit reiser vi for å feire jul

Stenstad mener opphevelsen av loven gjør det lettere for folk å holde eksotiske dyr på en god og seriøs måte. Reptileiere kan få råd og hjelp når de trenger det, uten å være redd for å bli fratatt kjæledeggen. Men lovendringen har også en skyggeside.

– Å holde en skilpadde, øgle eller slange er ofte mer komplisert enn mange tror. Selv om det finnes flere flinke reptileiere der ute som vet mye om sin art, er ikke reptiler kjæledyr som passer for folk flest, sier hun.

Les også:  Advent: Store forskjeller på stearinlys

Stenstad frykter at flere reptiler i norske hjem på sikt vil føre til mer sykdom blant artene.

– Noen av reptilene er spesielt vanskelige å holde. Ved feil dyrehold vil de mistrives, ikke få i seg nok næring, få nedsatt immunforsvar og dø som følge av sykdom, sier Stenstad.

Et reptil kan heller ikke kommunisere at den ikke har det bra.

– Man merker som regel ikke så mye i starten. Dyret er kanskje noe slappere enn vanlig og har dårligere appetitt. Ofte forsøker de å gjemme seg bort når de ikke er friske, sier hun.

Les også:  Hunde- og katteeiere: Pass på i kulda!

For å ivareta et vekselvarmt dyr trengs det også utstyr. Flere reptilarter må ha tilgang til UV-lys og varmelamper, og de trenger spesialtilpasset fôr. Noen skilpaddesorter er avhengige av både vann og land i akvariet.

– Slanger trenger dessuten mus og rotter å spise. Man må derfor være villig til å ha et lager med frosne gnagere i fryseren som kan tines opp når kjæledyret er sultent, sier Stenstad.

Hun mener likevel det er fullt mulig å få reptilene som nå er tillatt i Norge til å trives.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.