Stortinget viste frem alternativene til det norske flagget

stortinget

På grunnlovsdagen for 200 år siden sendte Stortinget et brev til regjeringen med beslutningen om det nye norske flagget. I dag viste Stortinget frem originalutkastene til flagg som ble vurdert da Norge skulle få eget flagg.

– Det er rart å se på disse flaggforslagene og tenke på at et av de kunne vært det norske flagget. Vi endte opp med det fineste, mener Assra Mohammad Hassan og Eskil Møklebust-Lien fra 6. trinn ved Ruseløkka skole. Opprinnelig skulle de gått først i barnetoget, som også i år ble avlyst.  

Les også:  Så mange sover med brannfelle på rommet

I stedet ble de to skoleelevene invitert inn på Stortinget for å se på de originale 200 år gamle flaggutkastene som er funnet frem i forbindelse med jubileet.

Til sammen 18 flaggutkast ble vurdert da Stortinget skulle behandle hva som skulle bli Norges nye flagg. I første omgang var det et handelsflagg det var snakk om. Først i 1898 ble det røde, hvite og blå flagget det offisielle sivile norske flagget, og først i 1905 ble det også det offisielle militære flagget.

Les også:  Vedum med varme ord om Senterparti-veteranen Anne Enger Lahnsten

– Flagget er, sammen med Grunnloven som vi feirer hver 17. mai, våre viktigste samlende symboler. De uttrykker fellesskap, frihet og folkestyre, og jeg håper og tror flagget har bidratt til følelse av fellesskap og refleksjon over verdiene som vi både feirer og som vi har et stort ansvar for å ta vare på, sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.