Slik velger du solkrem som er bra for både deg og miljøet

Hver femte nordmann mener at bruk av miljøgifter er et av de mest kritiske miljøproblemene vi står overfor i dag. Solkrem er et av de produktene som kan inneholde mange skadelige kjemikalier, men som det er enkelt å unngå om en velger rett.

Flertallet av norske forbrukere synes det er viktig at de produktene de kjøper ikke inneholder stoffer som kan skade helse og miljø, ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for Svanemerket.

– Som forbrukere forholder vi oss til produkter ut fra de bruksområdene de har, ikke til hvordan de er laget eller alle kjemikaliene som er brukt. Mange solkremer kan inneholde kjemikalier som kan skade helse og miljø. Heldigvis finnes det alternativer, så om du vil du være trygg bør du velge svanemerket solkrem, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket.

Les også:  Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

Svanemerket, som er Nordens offisielle miljømerke, stiller svært strenge krav til solkrem. Når en solkrem skal svanemerkes, gjennomgås hele oppskriften og alle kjemikaliene som er brukt.

– Husk at huden vår ikke er tett. Alt som smøres på, kan påvirke kroppen. Når solkrem vaskes av, havner kjemikaliene ut i avløpsvannet, som igjen renner ut i naturen. Derfor har Svanemerket et føre-var-prinsipp, og utelukker kjemikalier dersom vi har en begrunnet mistanke om at de kan være skadelige for helse eller miljø, sier Lund.

Les også:  – Planlegg høstferien nå

Syv av ti nordmenn er opptatt av hva de personlig kan gjøre for å belaste miljøet minst mulig. Likevel sier 64 prosent at de ofte synes det er vanskelig å vite hva som er et godt miljøvalg, ifølge Svanemerkets undersøkelse.

– Svanemerkets oppdrag er å gi forbrukerne troverdig miljøinformasjon om produkter. Det er vanskelig for folk flest å vite hva som er det beste valget for helse og miljø, så den jobben tar vi. Vi går gjennom alle ingrediensene til solkremen, krever god dokumentasjon og sjekker at alle kravene er oppfylt. Og da blir valget enkelt, sier Lund.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.