Slik unngår du vannplaning og skader på bilen

naf

Høstvåte veier og kraftig regn gir krevende forhold for landets bilister. – Faren for vannplaning øker i det våte høstværet. Da gjelder det å følge godt med for å komme vel frem, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Mer regn i vente i store deler av landet gjør at du bør ta forholdsregler når du er ute og kjører, oppfordrer NAF. Mye regn gjør at det danner det seg store vanndammer i veiene. Noen plasser har også høstløvet tettet sluk som gjør at vannet ikke forsvinner fra veien. Da er det viktig å følge godt med. 

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

– Du vet ikke hvor dyp vanndammen er, og om farten er for høy kan du få vannplaning på bilen. Styring og kontroll forsvinner når bilens dekk ikke får kontakt med asfalten og surfer på vannet, sier Sødal. – Senk gjerne farten mer enn du tror er nødvendig når du oppdager store vanndammer i veibanen. Da unngår du vannplaning, fortsetter han. 

Dype vanndammer kan også skade bilen din. Risikoen er den samme uansett om du kjører elbil, bensin- eller dieselbil. De fleste biler er ikke laget for å kjøre i dypt vann. 

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

– Tar du sjansen og kjører ut i en vanndam som er dypere enn du trodde, kan det gi kostbare skader på bilen din, advarer Nils Sødal. – Er du i tvil kan det faktisk være lurt å stanse opp og sjekke vanndybden. Men pass opp for annen trafikk, sier NAF-rådgiveren. 

Sommerdekk er langt bedre enn vinterdekk på å drenere vann. Derfor er det ingen grunn til å skifte til vinterdekk før man må. På våte høstveier har bilen din både bedre veigrep og betydelig kortere bremselengde med sommerdekk. 

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

– Vinterdekk er lagd for minusgrader. Så lenge det er plussgrader er det mye tryggere å kjøre med sommerdekk. Så ikke vær for rask med å skifte over til vinterdekk. Det kan vente til vinteren gjør sitt inntog eller om du skal kjøre et sted det er meldt snø, sier Sødal.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.