Slik unngår du bruktbilsmell i sommerferien

nybil bruktbil

Bilen blir viktig på årets sommerferie. – Har du tenkt å bytte bil til sommerferien, bør du starte jakten nå. Er ønsket en flunkende ny bil, er du nok for sent ute allerede for en del modeller. Brukt bil er det derimot enklere å få tak i før ferieturen starter, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

74 prosent brukte bilen som fremkomstmiddel på sommerferien i fjor. Det viser en undersøkelse Norstat gjorde for NAF rett etter ferien. Med koronarestriksjoner fortsatt hengende over oss, blir årets sommerferie ganske lik, og mange planlegger i disse dager hvordan de skal ta seg rundt på ferien.

Bruktbil er derfor svært relevant om dagen. De fleste kjøper og kjører nemlig bruktbil. Mens det selges rundt 150 000 nye biler hvert år, er det hele 500 000 bruktbilhandler årlig.

Les også:  Kraftig økning i tyveri fra bil

– Det er alltid en risiko knyttet til å kjøpe bruktbil, men det er en god del du kan gjøre selv for å redusere denne risikoen. Det er for eksempel en dårlig idé å være impulsiv når du kjøper bruktbil. Du bør bruke tid på å sjekke markedet og være nøye når du prøvekjører bilene som er aktuelle før du slår til, sier Sødal.

Det tryggeste er å kjøpe bruktbil av en forhandler. Da følger det stort sett med en garanti som gjør ting enklere i etterkant. Men du må være varsom også når du handler hos forhandler.

– Velger du å kjøpe fra en forhandler, er det lurt å velge en stabil forhandler som har et godt rykte i markedet, rådgir Nils Sødal.

Kjøper du bil av en privatperson er det flere fallgruver som kan gjøre at bilkjøpet blir en rådyr affære. Derfor er det viktig å sjekke bilen grundig. Prøvekjør den og få enten et NAF Senter eller et verksted til å gå over bilen.

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

– Er du grundig, går det stort sett veldig greit å kjøpe bruktbil av en privatperson, men vær klar over at du som regel har sterkere rettigheter hvis det dukker opp problemer i etterkant når du har kjøpt gjennom forhandler, mener Nils Sødal.

Avhengig av bilbudsjettet er det lurt å gå for en nyere bruktbil. Mange bilforhandlere sitter med velholdte leasing-biler som er levert inn etter leasingperioden.

– Det er gode muligheter for å gjøre en god handel av nyere bruktbil. Mange forhandlere er interessert i å tømme lagrene for tidligere leasingbiler, mener Sødal. -Fordelen er at dette er godt vedlikeholdte biler som fremdeles har nybilgaranti, fortsetter han.

Les også:  Avinors systemer ikke berørt av globale IT-problemer

Det aller viktigste i en bruktbilhandel er å skrive en skikkelig kontrakt. Anslag viser at tallet på bruktbilhandler uten kontrakt er 70 000 hvert eneste år.

– Vi synes det er helt utrolig at så mange tar sjansen på å kjøpe noe så dyrt som bil uten å skrive kontrakt. Du frasier deg mulighetene til både økonomisk kompensasjon og kunne løse en tvist rettslig, sier Nils Sødal.

Kontrakten er bilhandelens viktigste dokument og skal inneholde all relevant informasjon og det du har blitt enig med selgeren om.

– NAF har digitalisert sin kontrakt og da er det enklere enn noensinne å fylle ut kontrakten og signere digitalt, sier NAF-rådgiveren.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.