Slik unngår du å få naboen på nakken

lyd høyttalere radio

Durende motorsager, operasang-øvelser, sex, saging i stein og innendørs bruk av tresko er blant lydene vi plager naboen med, ifølge en fersk undersøkelse utført av YouGov for Sonos. Her er tipsene for å forbedre naboskapet.

– 7 av 10 nordmenn har blitt forstyrret eller vekket av naboen i løpet av det siste året. Det er bråk knyttet til «evigvarende oppussingsprosjekter» eller annet praktisk arbeid som er den største synderen. Eksempelvis er det flere som oppgir at de hører motorsager og gressklippere midt på natten, sier Ninni Lindertz, nordisk markedssjef i høyttalerselskapet Sonos.

Undersøkelsen avdekker at det er mange ulike måter vi sjenerer naboen på. Slåsskamper, karaoke-kvelder, orgasme-skrik, dynamitt-eksplosjoner, mopeder uten lydpotte, ulende barn og blokkfløyte-spilling er blant lydene nordmenn nevner som irriterende.

Er du blant dem som kombinerer bråkete hobbyer og gjøremål med en ujevn døgnrytme, finnes det imidlertid flere grep du kan ta.

Les også:  Nå må båten opp!

Sonos-undersøkelsen viser at de fleste nordmenn godtar opptil 60 desibel på kveldstid i hverdagen.

– Lyden av en oppvaskmaskin eller en vanlig samtale er innafor, og det tilsvarer omtrent 60 desibel. Prøv imidlertid å unngå støvsuging eller hårføning etter normal leggetid, da det tilsvarer henholdsvis 70 og 90 desibel, forklarer Ninni.

Den ferske Sonos-undersøkelsen viser også at 27 prosent av nordmenn har blitt plaget eller vekket av naboens musikk det siste året.

– Det ser ut til at nordmenn vektlegger hvilken type musikk naboen spiller, og de refererer til naboens musikk som eksempelvis «dårlig», «fæl» eller som «dunke-musikk». Dersom du først skal spille høy musikk, er det pop og rock som er de mest foretrukne sjangrene. Hiphop er derimot den sjangeren nordmenn misliker mest at naboen spiller, påpeker Ninni.

Les også:  SpareBank 1 Nord-Norge tror dyrtiden snart er historie

Olav Brekke Mathisen er forfatter av «Den jævla naboen» og mener du bør lære deg å tolerere menneskene rundt deg dersom du bor nærme nok til å høre dem.

– Et sted går det riktignok en grense, men mitt inntrykk er at de aller fleste irritasjoner er overdrevne, og kommer gjerne fra folk som irriterer seg over mange ting i livet. For Guds skyld, ikke slutt å hilse på hverandre. Prøv å be naboen på kaffe og vafler, eller et glass vin. Det er vanskelig å være sur når du smatter på en vaffel, påpeker han.

Videre mener Mathisen at det er risikabelt å bruke advokat til å kommunisere med naboen sin.

– Du kommer lengre med å være en slags vestkant-Jesus – en smooth Jonas Gahr Støre-type som vender det andre kinnet til, er diplomatisk, ønsker dialog, drikker vin og viser nestekjærlighet, sier han.

Les også:  Ny EPSI-måling: Netflix og Altibox best

Ninni i Sonos peker på flere triks for å senke volumet på musikken uten at det går ut over lydopplevelsen.

– 7 av 10 nordmenn oppgir at de er villig til å skru ned volumet på det de hører på, dersom de har en høykvalitets høyttaler. Dette handler nok om at detaljene i lydbildet lettere kommer fram når man har en høyttaler med høyere lydoppløsning, forklarer Ninni og legger til:

– Videre kan du vurdere en løsning der samme musikk spilles av flere høyttalere fordelt i boligen din. Da slipper du å skru opp volumet på musikken i stua når du eksempelvis går inn på badet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.