Slik overlever parforholdet julestria

juletre

Stress, forventninger og ulike ønsker for adventstiden og julen kan ødelegge mer enn bare førjulestemningen. Desember med julestria og nyttårsfeiring er en hektisk periode som setter mange parforhold på prøve. Men gode råd kan redde både kjærligheten og julefeiringen.

– Underliggende stress du drar med deg inn i julen kan føre til mindre overskudd, som igjen kan påvirke temperamentet ditt og måten du kommuniserer på. Mange prøver å lage den perfekte julen for seg og sin familie, noe som gjør at man krever ekstra mye både av seg selv og menneskene rundt seg, sier Erik Bjørnebakk, psykolog tilknyttet Tryg Forsikring og Tryg Omsorg.

Han har over ti års erfaring med å hjelpe par og familier som psykolog og samlivsterapeut.

– Kombinasjonen av urealistiske forventninger og lite overskudd bidrar ofte til et høyt konfliktnivå i parforholdet. Krangler dere en del fra før av, kan den ekstra belastningen i julestria gjøre at konfliktene eskalerer. Fokuset på å tilfredsstille egne høye forventninger og gjøre ting perfekt, kan i verste fall ødelegge gleden rundt høytiden og føre til store, og kanskje unødvendige, konflikter, sier han.

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

Avklar forventningene i god tid før jul
Bjørnebakks beste råd til par og familier er å avklare forventningene til hverandre.

– Lag god struktur rundt juleplanleggingen. Hva er viktig og mindre viktig? Kan vi droppe noe? Kan vi redusere våre egne forventninger for å ha mer tid sammen? Ha respekt for at partneren kan ha andre behov og ønsker enn deg selv. Ikke tolk det som mangel på kjærlighet, men at dere faktisk er to individer med egne ønsker og behov, som ikke alltid trenger å være sammenfallende, sier den erfarne psykologen.

Sett av tid til hverandre
Ofte kan det ligge fundamentale misforståelser til grunn for et samlivsbrudd, noe som kunne vært unngått med en bedre forståelse av partnerens synspunkt, tanker og følelser.

Bjørnebakk mener det viktigste av alt i julen er å sette av tid til hverandre.

– Bryt rutinene. Må man virkelig gjennomføre julen på en bestemt måte, eller kan man faktisk benytte noe av tiden kun sammen med partneren? Har man dager i julen uten annen familie, så bruk denne tiden sammen. Det kan være godt å ha noen planer som kun involverer kjæresten.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– Vis interesse for partneren din og hans eller hennes liv. Gi komplimenter uten å forvente noe tilbake. Bli flinkere på å gi hverandre fysisk bekreftelse og nærkontakt. Dette er utrolig viktig for å opprettholde menneskelige bånd og kjærlighet, sier Bjørnebakk.

Tilbyr profesjonell hjelp
Samlivsbrudd er som oftest ikke et ønsket utfall på problemer i ekteskap eller samboerforhold. Mange er kanskje ikke klar over at man kan ha en forsikring som kan benyttes.

– Vi vet at noen perioder i livet er krevende, og at man av og til kan trenge litt ekstra hjelp, også i parforholdet. Samlivsbrudd er aldri enkelt, og vi opplever at mange benytter seg av vårt tilbud om profesjonell hjelp og psykologhjelp for å finne en løsning i en vanskelig livssituasjon, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Gode råd for å redde kjærligheten i julestria:

  • Kommuniser dine forventninger tidlig. Bruk positive formuleringer, som «Det vil gjøre meg lykkelig hvis du hjelper til med middagen i dag», i stedet for å uttrykke det som et krav.
  • Ta ansvar for egne følelser. Aldri anta at din partner kan lese din tanker eller at du kan lese partnerens.
  • Det er ditt ansvar å forklare din partner når du har blitt fornærmet eller skuffet.
  • Har man blitt sint så fikser det som regel lite å gå inn i en direkte krangel selv om det kan føles godt med en utblåsning. Forsøk å trekk deg ut av situasjonen, ta dype pust og gå tilbake til en konstruktiv diskusjon når du er rolig.
  • La din partner få prate ferdig før du kommer med din side av saken og vis aksept for din partners meninger. Vi er alle forskjellige grunnet oppvekstvilkår, personlighet, og tidligere erfaringer.
Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Er man kommet så langt at man vurderer å gå fra hverandre, anbefales at man tar en samtale med en par terapeut eller familievernkontor først, spesielt hvis det er barn involvert. Ofte har krangling blitt et mønster som skaper avstand og svekker følelser over tid.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.