Skilter grensen med Nöörje i Hattfjelldal

nfk

Det første grenseskiltet med Nöörje på sørsamisk er satt opp på fylkesveg 7346 i Hattfjelldal kommune.

– Dette er historisk, og en veldig fin måte å løfte det samiske språket på, sier fylkesråd for transport og infrastruktur, Monika Sande.

I går ble det aller første skiltet med Nöörje satt opp på fylkesveg 7346 på grensen mellom Sverige og inn i Norge i Hattfjelldal kommune. Nettopp fordi skiltet står på grensen inn til en sørsamisk språkforvaltningskommune, så står altså Nöörje øverst på skiltet, mens Norge og Noreg er plassert under.

Monika sande forklarer at dette er den eneste grenseovergangen på en fylkesveg iFylkesråd for transport og infrastruktur, Monika Sande.

Les også:  - Gode gassnyheter for Nordland!

– Nordland fylkeskommune har et særlig ansvar for å ivareta de samiske språkene som brukes i Nordland. I Hattfjelldal er det sørsamisk som forvaltes, og grenseovergangen skiltes da naturlig nok på sørsamisk, underbygger Sande.

Sande er svært fornøyd med at Nordland fylkeskommune så raskt har fått det nye skiltet på plass, tett opp mot samefolkets dag 6. februar.Først ut med sørsamisk skilting etter vedtak 15. desember 2021.

– Den 4. mai 2021 vedtok Stortinget nye offisielle navn på Norge på samisk og kvensk. 15. desember sendte Vegdirektoratet ut de endrede bestemmelsene, og allerede nå har vi altså skiltet ferdig montert, sier en fornøyd fylkesråd Sande.

Les også:  Få SMS-varsel når fjellovergangen eller veien må stenges

Fylkesråden sier det kan framstå som en ikke spesielt stor språklig sak at man nå skilter passeringen av riksgrensen på samisk.

– Men dette handler om at språkene skal sidestilles, og skal brukes så mye som man bare klarer. Språk er identitet og en kulturmarkør som er svært viktig, argumenterer Sande.

Ordfører i Hattfjelldal kommune, Harald Lie er enig med fylkesråden at dette er en merkedag.

– Skal man forvalte og løfte fram det sørsamiske språket, så blir nettopp skilting som er så synlig for alle som passerer, en viktig del av å vise fram og bevisstgjøre om at du er kommet til et sørsamisk område, sier Lie.

Les også:  Nordland-stasjoner gir 51 000 til kreftsaken

Også ordfører Lie er godt fornøyd med at det aller første sørsamiske skiltet på grensen mellom Sverige og Norge ble satt opp nettopp i Hattfjelldal.

– For Hattfjelldal kommune er arbeidet med samisk språk, kultur og felles identitetsforståelse svært viktig. Gratulerer til det sørsamiske folket og gratulerer med samefolkets dag, sier en fornøyd ordfører Harald Lie.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.