Refleksbruken øker: Nordland best på refleksbruk

trygg trafikk

Trygg Trafikks årlige reflekstellinger viser at nordmenn er flinkere til å bruke refleks, og det er nordlendingene som er flinkest. Likevel bruker fortsatt under halvparten av oss refleks i mørket.

Reflekstellingene for 2020 viser at 45 prosent av oss bruker refleksen. Det er en økning fra 41 prosent fra året før. Trygg Trafikk har sammen med Ipsos gjennomført over 23.000 registreringer over hele landet.

– Det er hyggelig at vi blir bedre og bedre til å bruke refleks, det er en utvikling vi er glade for. Likevel skal vi være ærlige på at vi aller helst hadde sett at det var langt flere som husket på refleksen. Trafikken er et samspill hvor alle bør gjøre det de kan for å hjelpe hverandre, sier kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk, Ingrid Trømborg.

Refleksbruken øker både i sentrumsstrøk og på landevei. I sentrum bruker nå 37 prosent refleks, mens på landevei er det 54 prosent som husker å ta på refleksen. Trygg Trafikk vil gjerne minne om at det ikke er lettere å bli sett i sentrum enn på landevei.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

– Det er ingen grunn til å droppe refleksen bare fordi man går i sentrumsgater hvor det ofte er mer gatebelysning. Gatelys kan gi en falsk trygghet, for faktum er at lyspunktene stjeler oppmerksomhet slik at fotgjengerne kan være vanskelig å oppdage. Dessverre skjer det fortsatt en del påkjørsler i opplyste gangfelt.

Nordlendingene har som vanlig utpekt seg som de aller beste til å huske refleksen, og tellingene i 2020 viser intet unntak.

– Finnmark var det fylket som hadde flest refleksbrukere i 2019, men etter sammenslåingen med Troms har det nye fylket i nord falt til rett under landsgjennomsnittet. Nordland derimot holder stand og har tatt tilbake tronen som det fylket med høyest andel refleksbrukere.

Les også:  3 av 10 planlegger bilferie i Norge i sommer

Mens refleksbruken er høyest nord i landet, er det helt andre forhold i hovedstaden. Også i år er Oslo-borgerne de dårligste i landet til å bruke refleks.

– Det er absolutt ingen god unnskyldning for å droppe refleksen i Oslo. De fleste oppgir at de ikke bruker refleks fordi de glemmer den. Det går det an å gjøre noe med. Et tips er at du bruker fem minutter i kveld til å feste reflekser på jakker og sekker som du bruker daglig, da har du alltid refleksen med deg. Enklere blir det ikke, sier Trømborg.

Trafikken er et krevende samspill der alle trafikanter har et ansvar for å være aktsomme, ta hensyn og ikke utsette noen for fare. Det gjelder ikke minst på mørke vinterveier, mener Trygg Trafikk. De får støtte fra Fremtid, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Les også:  Sykkeltyverier koster mer enn biltyverier

– Det er viktig å være klar over at mer enn halvparten av fotgjengere fortsatt ikke bruker refleks, det betyr at bilførere må senke farten i nærheten av krysninger og aktivt se etter fotgjengere i mørket. Fotgjengere har på sin side et ansvar for å være oppmerksomme på trafikken rundt seg og ikke ta for gitt at sjåførene ser dem, selv ikke når de bruker refleks. Refleksen er ikke en garanti mot uoppmerksomme sjåfører, sier Therese Nielsen, skadeforebygger i Fremtind.

– Det er mange typer reflekser å få kjøpt. Og da er det smart og alltid ha en tilgjengelig som passer akkurat ditt bruk, legger hun til.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.