Pukkellaks-fellene fungerer: – Imponerende innsats

miljødirektoratet

Over 72 000 pukkellaks er fanget så langt i år. Nye fiskefeller, fortløpende justeringer av fellene og en solid arbeidsinnsats er årsaken.

– Vi ser allerede at bekjempelsestiltakene fungerer mye bedre i år enn i 2021. Fellene i nesten alle vassdrag fungerer svært godt. Det gjør også organiseringen av arbeidet, mottakene og omsetningen av fisken. Vi får utnyttet mye mer av fangsten til mat og andre gode formål sammenliknet med alle tidligere pukkellaksår, sier klima- og miljøminister Espen Barth Eide.

Miljødirektoratets oversikt viser at over 72 000 pukkellaks har blitt stoppet i norske elver så langt i år.

­– Det generelle bildet her i Finnmark viser at ting fungerer veldig bra. Både de nye fellene som er kjøpt inn i år, og de gamle som vi har gjort justeringer på, fungerer slik vi håpet, sier Torfinn Sørensen, fungerende direktør i Miljødirektoratet.

I alt er det 32 elver i Finnmark som har feller for å stoppe den uønskede pukkellaksen. De elvene som ikke har nye feller i år, har fått faglig støtte og tilskudd av Miljødirektoratet for å utbedre fellene som ble brukt for to år siden.

Les også:  Mange unge har ikke reiseforsikring

Klima- og miljøministeren roser organiseringen av arbeidet som utføres døgnet rundt – både av ansatte og frivillige.

–  Alle de som nå står på dag ut og dag inn ute i fjordene og elvene er helt avgjørende for å hindre at pukkellaksen ødelegger naturen i vassdragene våre. Den innsatsen som har blitt lagt ned så langt denne sesongen er utrolig imponerende, det så jeg med egne øyne da jeg besøkte innsatsen tidligere i juni, sier Eide.

Statsforvalteren i Troms og Finnmark har, på oppdrag fra Miljødirektoratet, hatt ansvaret for å kjøpe inn og tilrettelegge for drift i 30 av 32 feller i fylket. De siste to har Miljødirektoratet og Veterinærinstituttet ansvaret for.

Les også:  Slik pakker du feriebilen

– I elvene med størst innsig av pukkellaks jobber de som noen helter for å få unna alt. Akkurat nå er det Vesterelva i Nesseby som har fått størst innsig av pukkellaks i fella, der har de tatt ut totalt over 13 000 pukkellaks, nesten hele 5000 pukkellaks på torsdag. I Vestre Jakobselv og Neiden har de tatt ut over 11 000 hver, sier fiskeforvalter Malin Solheim Høstmark hos Statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Til tross for at det var spådd at rekordstore mengder av pukkellaks skulle ta seg opp i elvene i Finnmark og deler av Troms i år, ligner dagens antall mye på antallet pukkellaks som kom i norske elever i 2021.

– Vi har så langt fanget flere pukkellaks enn i 2021, men likevel er mengden pukkellaks betydelig mindre enn hva vi fryktet. Vi forventet i utgangspunktet en mangedobling av dagens tall, sier Sørensen, før han legger til:

Les også:  Fjellferie i sommer? Dette må du tenke på

– Men det er viktig å påpeke at det er slik situasjonen ser ut per i dag. Det har vært veldig tørt i Finnmark de siste ukene. Fremover er det meldt regn, som kan bety at det muligens vil komme opp store mengder med fisk de neste fjorten dagene.

Mens fellene i de mindre elvene stort sett har fungert svært godt, har det vært litt utfordringer med fella i Tanaelva. Svært varme dager og lite vann i elva har gjorde at en del fisk ventet med å bevege seg oppover i elva forrige uke.

– Vi har også sett at gjerdet som skal lede pukkellaksen inn i fella ikke har fungert optimalt, men er her vi i full gang med å justere gjerdet slik at færre pukkellaks kommer seg gjennom, sier Sørensen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.