«Pinnekjøtt fra Norge» beskyttes mot juks

julemat

Det var under Kjøtt- og fjørfebransjens arrangement NM i Julemat at Landbruks- og matminister Jon Georg Dale delte ut beviset for at «Pinnekjøtt fra Norge» nå er vernet i lovs form mot kopiering og juks.

Hele 93 prosent mener det er viktig å bevare pinnekjøttet som et norsk tradisjonsprodukt. 89 prosent mener at pinnekjøtt skal lages på norsk råvare. Nordmenn ønsker meget sterkt å verne om det norske pinnekjøttet slår Ipsos MMI fast i undersøkelsen som ble gjort på oppdrag fra Animalia.

Les også:  Over 4 millioner til landbruket i Nordland

– Det er viktig og riktig å beskytte et av de mest tradisjonsrike norske kjøttproduktene vi har. For å kalle produktet ditt «Pinnekjøtt fra Norge» må nå råvaren være norsk og det stilles klare krav til salting og tørking. Det er viktig for å opprettholde kvaliteten på en av de fineste norske matskattene og det gir en garanti til forbruker om at de kjøper ekte vare, sier Landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Les også:  Disse helserådene gir nordlendinger mest blaffen i

Tildelingen av Beskyttet Betegnelse betyr at kun pinnekjøtt som kommer inn under følgende definisjon kan kalle seg «Pinnekjøtt fra Norge»: En side av lam eller sau som er saltet, eventuelt røkt eller smakstilsatt, modnet og ferdig tørket.

Det stilles krav til at det kun skal brukes norsk råstoff, altså sau, ung sau, eller lam som er født, oppvokst, slaktet og foredlet i Norge. Og det stilles krav til at «Pinnekjøtt fra Norge» skal lages av sider. Bog tillates ikke.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.