Nordland fylkesting bevilger 55 millioner kroner til The Whale

the whale

Onsdag 16. juni vedtok Nordland fylkesting enstemmig å bevilge 55 millioner kroner til The Whale på Andenes. Både styreleder i The Whale AS, Benn Eidissen og nestleder i styret for selskapet, Rune Rydningen satt ringside og fulgte behandlingen i fylkestingssalen. 

– Dette er helt fantastisk. Realisering av The Whale vil få særdeles stor betydning ikke bare for regionen og landsdelen, men hele landet. Jeg må også få si at jeg er stolt over at vi har tre store, private eiere som gjør det løftet som danner grunnlaget for de offentlige bidragene. Og det kan jeg si som er ansatt. Jeg er ikke en av eierne, sier Rune Rydningen. Han understreker viktigheten av at regjering og Storting kjenner sin besøkelsestid og bevilger sin andel snart.

Les også:  Arbeiderpartiet vil styrke veterinærtjenestene i Nordland

– Dette er en milepæl for The Whale. Som Rune sier startet det med at eierne gikk inn med til sammen 78 millioner kroner. Lille Andøy kommune fulgte opp med 15 millioner kroner i støtte, og idag bevilget Nordland fylkeskommune 55 millioner kroner – under forutsetning av statlig bevilgning som omsøkt, sier Benn Eidissen.

Bordet er nå dekket for staten.  Stortingets behandling av regjeringens positive museumsmelding gjør at jeg er optimist m.h.t. raskt å få også det statlige bidraget avklart. Både Skrei og The Whale er nemlig løftet frem av Stortinget som prosjekter som skal støttes. Vi har en god dialog både med regjering og Storting, og forventer at de omsøkte 150 millioner kronene kommer på plass snarest mulig slik at byggingen kan starte i høst, sier Eidissen.

Les også:  Grøftrensk skadet kulturminne i Sortland

– Vi har hatt et enestående godt samarbeid med Nordland fylkeskommune. Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) har gjort en formidabel jobb i hele prosessen. Men jeg vil også framheve dialogen med fylkeskommunens administrasjon – i flere etater. Og på det politiske nivå vil jeg spesielt trekke frem fylkesråd for plan og næring, Linda Helén Haukland (KrF) og fylkesråd for kultur, klima og miljø, Kirsti Saxi (SV).  

– Min erfaring fra etableringen av Vikingmuseet på Borg for 25 – 30 år siden gjør at jeg vet hvor viktig det er at det lokale og det regionale nivået er på plass før du kan lande det nasjonale. Jeg har god tro på at også siste brikke, nemlig Statens bidrag, faller på plass raskt, sier Benn Eidissen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.