Øyvind Staveland ute med låta «Stormen»

hes

Øyvind Staveland har hatt en utrolig musikalsk karriere som leder av Vamp gjennom mer enn tretti år. Nå slipper han låta «Stormen», som fra sitt første soloalbum, som ventes til høsten.

Staveland har gitt ut tretten studioalbum med Vamp, og innkassert gull- og platinautmerkelser i fleng. Bandet har solgt over én million plater og mottatt fem Spellemannpriser, bl.a. «Årets Spellemann». Suksessen har medført fulle arbeidsdager, og rollen som komponist, musiker, bandleder, manager og bookingansvarlig for bandet, har lagt beslag på mye av Stavelands tid. Han har derfor takket nei de gangene han har blitt spurt om å gi ut soloalbum.

Les også:  Avduking av Harald Berg-statuen: - Det er for sent å være beskjeden

Men under pandemien ble det plutselig god tid til komponering. I tillegg til å skrive musikken til det kritikerroste Vamp-albumet «Tiå det tar» (2021), begynte Øyvind Staveland også på skisser til mange flere sanger. I begynnelsen av september kommer soloalbumet hans.

«Stormen» er første låt som slippes. Sangen tar for seg et alvorlig tema, og starter med en mollstemt akustisk gitar over urovekkende, pulserende klanger, før Stavelands dype stemme setter ord på det:

Det går for seint

Og altfor smått

Detta lyset

Les også:  Bjella slipper albumet "Nysetmåne"

Blinke blått

«Vi er tidsvitner». Det ble sagt på et radioprogram nylig. Uttrykket bringer assosiasjoner til mennesker som har gjennomlevd dramatiske ting: krig, folkemord, naturkatastrofer. Men alle som har levd noen tiår, er tidsvitner nå. Vi husker at snøen lå lengre før, at vintrene var hvitere og kaldere. Stavelands stemme er varm og nær; innstendig. Han minner oss om at det haster. Tikkende perkusjon som skjebnesvangre sekundvisere. Pumpende underjordisk bass. Men sangen er ikke uten en strime av håp:

Du og eg va nærmare det besta i oss to

Les også:  Ruby Red & the Moonshine Brothers slipper albumet "Getting Louder"

Og skyene som dreiv, va sjelden tunge

Syng ein sang om gleden, la sorgene få ro

Gjør himlen høg og blå for alle unge

Øyvind Staveland har nådegaven å skrive melodier som blir folkeeie. Mannen som har gitt oss «Tir n’a Noir» og «Månemannen», fornekter seg heller ikke denne gangen. Refrenget på «Stormen» fester seg, og fortsetter å spille inni deg lenge etter at sangen er ferdig. La det ligge der og virke sommeren gjennom. Til høsten kommer Øyvind Stavelands første soloalbum, som har fått tittelen «Lipper».

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.