Unngå sopp- og råteskader: Ta vårsjekken på hus og hytte nå!

fremtind

Vårsjekken på hus og hytte er smart for både husets levetid og lommeboka. Følg skadeforebyggerens sjekkliste så du unngår å havne i skadeinspektørens bildearkiv.

– Folk bør ha nesten samme forhold til huset som de har til bilen. Vi vasker bilen, setter den på service og tar EU-kontroll – slik oppdager og unngår vi skader, sier skadeforebygger Therese Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

De siste tre årene har Fremtind registrert om lag 2400 sopp- og råteskader til en samlet kostnad på nærmere 30 millioner kroner. Vinteren i fjor førte til en real økning og majoriteten av disse skadene ble registrert i fjor.

– I tillegg kommer alle vannskadene. I fjor registrerte vi nesten 20 000 vannskader på hus og innbo til en samlet kostnad på nær 650 millioner kroner, sier Nielsen.

Nesten 1300 av vannskadene var på hytte og fritidsboliger, med en samlet kostnad på nær 40 millioner kroner.

– Om vannskadene ikke blir håndtert og sanert skikkelig vil den kunne skjule en påbegynt sopp og råteskade. Slike skader kommer ofte ikke til overflaten før det har gått noen år, sier Therese Nielsen.

Les også:  Agurknytt: Agurktid hos REMA 1000

Derfor er vedlikehold av hus og hytte bra både for husets levetid og lommeboka. Jo før du oppdager og tar tak i forhold som må utbedres – desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene.

– Det er en god investering å bruke litt tid og penger på dette hver vår. Sannsynligheten for at du sparer penger på sikt er stor, sier Nielsen.

Fremtind tester ut ny teknologi for å hjelpe sine kunder å avdekke fuktskader så tidlig som mulig.

– Dette er en fuktmåler med WiFi som varsler om fuktnivået blir for høyt – da kan man håndtere en påbegynt skade tidlig.

Skadeforebyggerens sjekkliste:

Husvegg, vinduer og dører
Sjekk nedre del av kledningen og langs vinduer og dørkarmer for tegn på råte. Er kledningen mørk eller har fått grønne flekker, kan det være et tegn på et påbegynt soppangrep.

Bruk et sopp- og algedrepende middel dersom det er svartsoppangrep. Dette får du kjøpt på bygg- og malingsbutikker.

Mange anbefaler å rengjøre husvegger og ytterpanel hvert år. Bruk husvask eller annet middel beregnet på jobben. Pumpeflaske anbefales. La vaskemiddelet virke, skrubb om nødvendig og spyl veggene rene.

Les også:  50 år med tekst under korken!

Stikk inn en spiss kniv eller en liten, flat skrutrekker. Går den lett inn, har treverket begynt å råtne. Er det større partier med sprekker og råte, må du skifte ut enkelte bord.

Se etter om malingen har blitt matt og eller flasser. Om du enkelt kan skrape bort beisen med neglene, er det fare for at ytterpanelet er sårbart for fuktighet. Det er et godt tegn på at veggene trenger overflatebehandling: En god husvask og nye strøk med maling.

Grunnmur
Fjern ugress, busker og småtrær som står for nærme grunnmuren. Dette øker faren for soppangrep, fuktdannelse og skadedyr som rotter og mus.

Se etter fukt eller misfarging på grunnmur. Det kjennetegnes av mugg eller brune skjolder – som igjen kan gi malingsavskalling, frostsprengning eller algevekst. Mosevekst er et annet tegn på at det er fukt i grunnmuren. Fuktskader i grunnmur skyldes som oftest dårlig drenering.

Sjekk også malingen på grunn- eller kjellermuren. Har den begynt å flasse, må du fjerne alt som er løst: Bruk murmaling som er såkalt diffusjonsåpen. Kontakt en faghandel så får du rett produkt.

Les også:  Smarte råd til katteeiere i ferien

NB! Er muren under malingen som har flasset av fuktig, og du kan se saltutslag, må du først og fremst fjerne årsaken til fuktangrepet – som for eksempel for dårlig drenering eller vann fra takrenne som ikke ledes bort fra huset.

Store sprekker eller skjevheter i grunnmuren kan skyldes setningsskader eller frostsprengning. Her må du kontakte fagfolk.

Takrenner
Om du ikke renset takrennene sist høst bør du gjøre det nå og samtidig sjekke at de er i god stand.

Sjekk også at vann som renner fra takrennene leder vekk fra grunnmuren

På hytta
Ta den samme sjekken på hytta som på huset – og husk:

Steng utvendig og innvendig stoppekran når du forlater hytta

Tøm rør for vann før du drar

Påse at det er varme i våtrom så du unngår frost i sisterne (du kan bruke frostvæske i sluk og sisterne ved lengre fravær)

Har hytta strøm finnes det smarte løsninger for fjernstyring av varme

Unngå snøskader og at taket faller sammen – måk snø av hyttetaket

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.