Øvelse i fv. 78 Toventunnelen

nfk

Toventunnelen er 10,7 km lang og ligger på fylkesveg 78 i Vefsn og Leirfjord kommuner. Den åpnet for trafikk i 2014 og har en årsdøgntrafikk (ÅDT) på 1450. Nå skal den stenges i to perioder på dagtid onsdag 19. oktober.  

– Hendelser i tunneler er en ekstra utfordring for nødetatene, og derfor er det viktig å være forberedt og øve sammen. Nå skal vi ha en beredskapsøvelse i den lengste tunnelen i landsdelen; Toventunnelen i Vefsn og Leirfjord kommuner. Den dagen har vi behov for å stenge for trafikk i to perioder, og vi håper på forståelse for dette, sier sikkerhetskontrollør og brannvernleder Alf Ivar Nymo i Nordland fylkeskommune.  

Les også:  14 omkom i trafikken i mars

Øvelsen vil foregå på dagtid onsdag 19. oktober 2022. Plan for gjennomføring:  

  • Kl. 09:00–12:00: Tunnelen er stengt
  • Kl. 12:00–13:30: Gjennomslipp av trafikken
  • Kl. 13:30–15:30: Tunnelen er stengt
  • Kl. 15:30: Tunnelen åpner igjen 

 – I de to stengeperiodene kan ingen slippe igjennom, men vi åpner igjen så fort det lar seg gjøre, sier Nymo. 

Buss 23-705 fra Mosjøen stasjon kl. 13:30 mot Sandnessjøen blir også berørt.  

Når tunneler blir stengt, er det ofte ingen eller lang omkjøringsveg for trafikantene. Slik er det også her. 

– Stengetidene skåner det meste av morgen- og ettermiddagstrafikken, men det kan nok være uhøvelig for enkelte likevel. Hver og en får vurdere om det er mulig å kjøre tidligere, eller om E6 og andre deler av fylkesveg 17 kan være aktuelt denne dagen.    

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

På denne øvelsen deltar brannvesenet, politiet, 110-sentralen,112-sentralen, AMK, entreprenører samt Vegtrafikksentralen, i tillegg til Nordland fylkeskommune.    

Hovedtema er varsling av trafikkulykke, koordinering av nødetatene, sikring av skadested, berging/redning og evaluering i etterkant. Deler av tunnelen kommer til å bli røyklagt.  

– Det overordnede målet er å gjøre partene bedre i stand til å gjøre en faglig god redningsinnsats ved en hendelse. De som er involvert får bedre kjennskap til de andre aktørene, varslingsrutiner, styring og teknisk utstyr. Samhandlingen mellom dem er vesentlig, sier sikkerhetskontrollør og brannvernleder Alf Ivar Nymo i Nordland fylkeskommune.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

I det daglige blir Toventunnelen overvåket av Vegtrafikksentralen (VTS) i Mosjøen.  Hvis noen løfter av en nødtelefon eller tar ut en brannslukker, går det en alarm hos VTS. Da ser operatøren nøyaktig hvor i tunnelen vedkommende befinner seg. Har du tatt ut en brannslukker, blir tunnelen stengt automatisk. Operatøren kan varsle nødetatene, veilede deg i samtale på nødtelefonen, og stenge tunnelen manuelt hvis behov.   

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.