Gratulerer til Henningsvær, Lofoten og Nordland

Nordland fylkeskommune

Det historiske fiskeværet Henningsvær fredes. – Endelig, fantastisk å være i mål med et langt og viktig arbeid, sier fylkesråd Christian Torset.

Kongen har i statsråd 14. oktober, fredet Henningsvær kulturmiljø i Vågan kommune. 

– For en dag! Nordland har fått sin aller første kulturmiljøfredning, og dette er stort for Nordland som fylke. Lofotfisket blir nå representert nasjonalt, og vi får vist hvor viktig Nordland har vært for Norges nasjonsbygging, sier en entusiastisk fylkesråd for kultur, klima og miljø Christian Torset (SV).

Les også:  650 ungdommer vil prøve seg som fisker i sommer

Henningsvær er et av de største og viktigste fiskeværene i Norge, og forteller en viktig del av Norges historie gjennom den historiske næringsutviklingen langs kysten som stedet representerer. Fredningen av Henningsvær innebærer at en stor del av området fredes etter kulturminneloven, og at en viktig del av vår felles nasjonale historie og kulturarv blir tatt vare på.

– Fredningen skal ikke være til hinder for utviklingen av stedet. Det er viktig at Henningsvær fremdeles skal være et levende fiskevær der utviklingen skjer på stedet og fredningens premisser.

Les også:  Ekstra anløp av Skrova

Fylkesråden sier at det kun finnes 12 andre slike fredete kulturmiljøer i hele Norge, og Henningsvær er det eneste stedet som er fredet som kulturmiljø i Nordland. 

– Jeg må få gratulere Henningværingene og Vågan kommune med statusen. Jeg tror at dette vil gi Henningsvær unike muligheter til utvikling i årene som kommer, og jeg gleder seg til å se hva fremtiden vil gi for Henningsvær, avslutter fylkesråd Torset.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.