Ofotbanen og space på Andøya viktig for EU

nfk

I et møte på Island med EUs arktiske ambassadør, satte fylkesrådslederen i nylig dobbeltspor på Ofotbanen og space-mulighetene på Andøya på agendaen. – Svært viktige satsinger for både Nordland og EU, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide.

Under møtet med EUs arktiske ambassadør, Clara Ganslandt, ble både Russlands invasjon av Ukraina og den generelle geopolitiske situasjonen i verden diskutert.

– Med denne situasjonen ser vi at også sikkerheten her i nord må forbedres, påpeker Eide. 

Les også:  Ny direktør i SpareBank 1 Regnskapshuset Nord-Norge

– Det sikkerhetspolitiske bildet har endret seg kraftig på bare noen få år. Det endrer også behovene for infrastruktur mellom øst og vest. Da er dobbeltspor på Ofotbanen bra for Norge, og bra for EU, sier hun.

Dobbeltspor på Ofotbanen har vært høyt prioritert for Nordland i mange år allerede, ifølge Eide.

– Vi har prioritert dette høyt i mange år. Når det i tillegg er pekt fra flere sentrale aktører på at denne strekningen er svært viktig for NATOs, Nordens og Europas forsvarsevne i en svært usikker situasjon i verden, så går det ikke an å nedprioritere denne, sier fylkesrådslederen. 

Les også:  – Burde latt Norwegian styrke Widerøe

Den relativt nye næringen innenfor space på Andøya, som står på trappene og som kan bli svært viktig både for næringsliv og forsvarsevne i Europa, er også viktig for EU, mener Eide. 

– Når vi i Norge får en romhavn på Andøya, får vi en helt ny mulighet for oppskyting av satelitter i Europa. Det vil både EU og andre dra nytte av i tiden fremover, avslutter fylkesrådslederen. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.