Nyttårsaften: Risikerer synet uten vernebriller

fremtind

Hvert år risikerer mange synet når de dropper vernebriller på nyttårsaften. Noen ender med livsvarige skader.

Etter nyttårsaften i fjor ble det registrert ti øyeskader, halvparten var barn. Kun to av personene brukte vernebriller da de ble skadet, viser statistikk fra DSB.  

I en tidligere undersøkelse som Respons Analyse har utført på vegne av Fremtind, svarer én av fire nordmenn at de ikke bruker vernebriller under oppskyting av raketter. Det kan gi livsvarige øyeskader. 

– Øyne og ansikt er spesielt utsatt for skader. Derfor bør du alltid bruke vernebriller når du er i nærheten av raketter. De fleste fyrverkeriutsalg deler ut disse gratis eller selger dem for en billig penge, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til DNB og SpareBank 1.

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

Bør ha stor respekt for fyrverkeri  
Pål Andresen er overlege og netthinnekirurg ved Oslo universitetssykehus. Dit kommer pasienter med de mest kritiske øyeskadene i distriktet.   

– Skadene fra nyttårsraketter fordeler seg over et vidt spekter, alt fra ubetydelige overflateskader til total ødeleggelse av øyet og omliggende strukturer. Til tross for stor innsats på operasjonsstua, ender mange pasienter med livsvarige skader – som redusert syn og i ytterste konsekvens blindhet. Derfor er vi nødt til å ha stor respekt for fyrverkeri, sier Andresen.    

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Mange bruker fyrverkeri feil 
Hvert år er fyrverkeri årsak til brann, personskader og nesten-uhell. Det er flere menn enn kvinner som blir skadet av fyrverkeri, og det er de yngste som er mest utsatt.

Feil bruk er årsak til mange av skadene fra fyrverkeri. Dette er skader som kunne vært unngått med bedre forberedelser. 

– Uvettig oppskyting av raketter kan få store konsekvenser, og den som er mest edru bør ta seg av fyrverkeriet, avslutter Hofstad-Nielsen. 

Les også:  Snusens skiftende landskap i Norge

Slik bruker du fyrverkeri riktig: 

  • Bruk fyrverkeri kun på nyttårsaften, mellom klokken 18.00 og 02.00.  
  • Sørg for at bakkebatteriet står trygt og støtt. 
  • Unngå at fyrverkeriet blir fuktig eller vått. 
  • Les bruksanvisningen og følg rådene for sikker avstand ved oppskyting. 
  • Bruk beskyttelsesbriller for å unngå øyeskader. 
  • Fyll og raketter hører ikke sammen. Den som er mest edru bør ta ansvar for oppskytingen.   
  • Tenn aldri lunta to ganger. Hvis den ikke tenner første gang, vent 30 minutter, dynk med vann og lever tilbake til forhandler.  
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.