Norske fjelldestinasjoner ber om forlenget kompensasjon for sesongbedrifter

slalom gutt barn

Norges reiselivskommuner i fjellene er de som er hardest rammet av koronakrisen i Norge i forhold til permitteringer. Inntektstapet for de over 2.100 bedriftene er skyhøye, og mange vil gå konkurs hvis ikke regjeringen ser på en forlenging av kompensasjonsordningen.

I et brev til regjeringen 14. april ber norske fjelldestinasjoner om hjelp til å sikre en bærekraftig reiselivsnæring i fremtiden ved å forlenge kompensasjonsordningen ut 2020 for bedrifter med sesongvariasjoner, og gir innspill til hvordan modellen kan tilpasses sesongbedrifter.

– Vi ønsker å gi regjeringen og stortinget honnør for å på rekordtid utarbeide en kompensasjonsordning som treffer bredt, og vi har forståelse for at den derfor måtte være nokså generell, sier Jan Erik Dietrichson, talsmann for Norske Fjell og styreleder i Hemsedal Turisttrafikklag. – Nå ber vi regjeringen innstendig om å forlenge kompensasjonsordningen frem til oppstart av ny sesong, for å sikre virksomhetene og de 14.000 arbeidsplassene på landets største fjelldestinasjoner. For å tilpasse modellen til bedrifter med sesongvariasjon i omsetningen, bør man kunne søke om dekning av faste kostnader for perioden fram til den aktuelle virksomheten igjen har et normalisert inntektsgrunnlag.

Les også:  Nå må båten opp!

Finanskomiteen viser til at selv om kompensasjonsordningen er bred, så vil den ikke treffe alle bedrifter like godt. 

– Kompensasjonsordningen, slik den foreligger i dag, vil ikke på langt nær være nok til å holde liv i mange av bedriftene i norske fjelldestinasjoner frem til sesongstart for neste vinter, sier Dietrichson. – Netto driftsresultat genereres i stor grad nettopp i perioden fra mars og ut april, og er med på å holde liv i bedriftene i perioden mai til november. Vi foreslår også en tilpasning i modellen som bedre hensyntar alle bedrifter som vil ha en lavere inntekt i lavsesongen, ved å gjennomsnittsberegne inntekter fra mars og månedene fremover.

Les også:  Ny EPSI-måling: Netflix og Altibox best

Reiselivet i fjell-Norge var på vei inn i høysesong da koronakrisen traff Norge med full kraft. I Trysil anslår man tapt omsetning tilsvarende 830 millioner kroner i mars og april. 

– Virksomhetene trenger vedvarende økonomisk støtte gjennom 2020, sier Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil. – Vi trenger virkelig hjelp fra norske myndigheter nå. Dette er avgjørende for å få hjulene i næringslivet i gang og sikre at ansatte blir sysselsatt igjen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.