Nordland fylkeskommune: Taktskifte med disponering av 32 milliarder

nfk

Det nye blågrønne fylkesrådet slo fast at det skulle bli et taktskifte da det tok over makten i Nordland etter valget i høst. Nå er det klart hvordan taktskiftet blir.

Buss, hurtigbåt og utdanning blir prioritert i ungdommens fylke, og samarbeid med næringslivet blir framhevet som nøkkelen til suksess.

– Det går fremdeles veldig godt i Nordland, til tross for utfordrende tider ellers i verden. Det skal vi i fylkesrådet bygge oppunder, slik at utviklingen kan fortsette. I samarbeid med næringslivet og alle som bor i Nordland skal vi fortsette å skape ungdommens fylke, et fylke som skal være preget av bolyst, optimisme og vekst, slår fylkesråd for finans og organisasjon, Anette Åbodsvik Bang, fast. Hun sitter med ansvaret for økonomien i fylkeskommunen, og har sett fram til å presentere hva det blågrønne taktskiftet betyr i praksis for nordlendingen. Det er første gang at Høyre, Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Venstre sitter sammen i fylkesrådet og kan bestemme hva pengene skal gå til i nordlandssamfunnet.  

Les også:  LESERINNLEGG: Nordland SV krever en ny Nord-Norgeplan

En tydelig prioritering for de fire partiene er at det skal bli billigere å bevege seg rundt i Nordland, både for ungdom og voksne, og både til vanns og på landjorda. Med en tidsramme på bare tre uker for å få budsjettet på plass for det nye fylkesrådet måtte det harde prioriteringer til, ifølge Bang.  

– Jeg synes det er helt rått det vi har fått til på så kort tid. Vi har prioritert å få ned prisene på buss og hurtigbåt, for det er noe som virkelig vil merkes i lommeboka til nordlendingene. Når vi har en ambisjon om å være ungdommens fylke, og et fylke som skal legge til rette for næringslivet, så er rimelig transport et av de viktigste tiltakene vi gjør, mener hun, og føyer til at også utdanningsfeltet får et solid løft gjennom de fire kommende årene. Blant annet skal hybelhus og internat på plass, og alle de videregående skolene og studiestedene skal bestå.

Les også:  Boliger til flytninger i Nordland: – Vil ha frivillighet framfor tvang

Fylkesråden for finans og organisasjon har et budsjett for 2024 på rundt 8 milliarder kroner, mens økonomiplanen fram til 2028 rommer 4 ganger så mye. Bang forteller at medlemmene i fylkesrådet er fullstendig enige om et viktig prinsipp:

– Buss, båt, ferje, utdanning, tannhelse og veg er svært viktig for nordlendingene og skal prioriteres! Så er vi nødt til å spare også, for å kunne få til et taktskifte og bruke penger på det vi mener er viktigst for nordlandssamfunnet, men sparingen skal skje lengst mulig vekk fra de vi er satt til å betjene, avslutter den sylferske fylkesråden.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.