Nord-Norge snør ned: Så mye tåler taket ditt

snø

Store deler av Nord-norge er rammet av uvær og snøbyger. Flere veistrekninger stengt, og noen bygder er isolert. Det er betydelig snøskredfare, og på rekke steder er snødybden ganske høy, og snøen vil fortsette å lave ned.

– Hver vinter kollapser flere bygninger i Norge på grunn av store snømengder som har lagt seg på taket. Det er huseiers ansvar å sikre bygningen, og man er pålagt å jevnlig fjerne snø fra tak, vegger og terrasser. Skulle bygningen bli skadet på grunn av snø kan det bety uaktsomhet, noe som igjen kan bety avkortning ved en eventuell forsikringserstatning, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Les også:  LESERINNLEGG: Gratulerer Narvik!

La det være litt snø igjen
Med mye snø på taket kan du kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. I tillegg kan du oppleve at dører og vinduer går tregt. Dette er et tydelig tegn på stor belastning på taket.

– Når du måker taket, bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning. Ikke måk kun én side av huset først. Dette gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en jevnere fordelt belastning. La det i tillegg gjerne være igjen et tynt lag med snø på taket så skader du ikke taktekningen, sier han.

Så mye snø tåler tak
Mange vet ikke hvor mye snø taket deres tåler. SINTEF Byggforsk har sammen med Direktoratet for byggkvalitet laget noen regler.

Les også:  Høyre og Frp i Nordland: – Utfordringene med gratis ferjer må løses

For hus bygget mellom 1950 og 1979 tåler konstruksjonen vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. En kritisk snømengde for lette takkonstruksjoner er rundt 150 kilo per kvadratmeter. Tunge tak tåler gjerne noe mer.

For hus bygget etter 1980 er forholdet vesentlig endret da disse normalt sett tåler mye mer. En kritisk snømengde varierer her mellom 150 til 350 kilo per kvadratmeter. Tåler taket ditt f.eks. 250 kilo per kvadratmeter betyr det 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø.

Les også:  Sortland: Sterk Ap-kritikk av Høyre i Kleiva-saken

For nyere hus med tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter øker den kritiske mengden til 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

– Heldigvis ser vi at de aller fleste vet når det er i ferd med å bli altfor mye snø på taket, og griper inn før det blir kritisk. Det er også verdt å minne på at hvis situasjonen er slik at du ikke kan måke selv, er du likevel pålagt å finne andre som kan gjøre det for deg, sier Brandeggen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.