Ufrivillig barnløshet – Fertilitetslegens 10 tips til deg som ønsker barn

abort baby

Om lag 1 av 10 norske par er ufrivillig barnløse, og for mange er et barn det aller største ønsket. Dette bør du tenke på hvis du er en av dem som strever.

Nytt år gir nye muligheter. Hvis man ønsker seg en endring i livet er nyttår et naturlig startpunkt, og for mange er det en tid der de store spørsmålene i livet melder seg. Ensomhet og utenforskap forsterkes, og det samme gjør glede over venner og familie. 1 av 10 norske par sliter imidlertid med å få barn.

– Ufrivillig barnløshet kan være en veldig frustrerende opplevelse. Blanke ark og familielykke omgir oss på alle kanter, og bevisstheten rundt hva man føler mangler blir enda større, sier gynekolog hos C-Medical Fertilitet, Jackson Tok.

Les også:  Her er reglene for droneflyging på 17. mai

Ufrivillig barnløshet beskrives som manglende graviditet etter ett år med regelmessige og ubeskyttede samleier. Tok har spesialisert seg innenfor ufrivillig kvinnelig og mannlig barnløshet, og forteller at hvert tredje tilfelle av barnløshet har uforklarlig årsak. Det er likevel mye man kan gjøre for å øke sjansene for å lykkes.

Her er fertilitetslegens 10 tips til deg som ønsker barn:

  1. Har dere bestemt dere for at dere ønsker dere barn, ikke vent altfor lenge med å prøve. Dersom dere har prøvd i 6-12 måneder uten resultat, bør dere oppsøke en spesialist for råd og eventuelt utredning.
  2. En eller begge parter kan ha et problem som forårsaker ufrivillig barnløshet. For eksempel er tette eggledere og redusert sædkvalitet grunn til å gå raskt i gang med assistert befruktning.
  3. Sjekk om du har eggløsning ved hjelp av en eggløsningstest i urin. Det fertile vinduet er ikke bare én dag ved eggløsning. Fra positiv eggløsningstest til selve eggløsningen kan det ta opptil 18-72 timer. Derfor er det viktig å ha samleie daglig eller annenhver dag i 3-4 dager fra positiv eggløsningstest.
  4. Spis sunt og hold normal kroppsvekt. Dette vil øke sjansen for graviditet. Oppsøk hjelp om du sliter med vekten.
  5. Unngå nikotin, overforbruk av alkohol og andre rusmidler. Maks 1-2 kopper kaffe daglig.
  6. Pass på å få i deg nok vitamin D – flere studier viser positiv effekt på både egg- og sædkvalitet.
  7. Unngå unødvendig langvarig bruk av legemidler som for eksempel Ibux, Voltaren og Naproxen, da disse kan hemme eggløsning.
  8. Varme kan redusere sædkvalitet midlertidig. Unngå derfor hyppig bruk av varmekilder som badstue, jacuzzi og setevarme.
  9. Pass godt på hverandre. Snakk sammen, lytt til hverandre og vis forståelse for hverandres følelser. Prosessen kan være fysisk og psykisk krevende – be om hjelp ved behov.
  10. Tør å snakke om infertilitet. Langt flere enn man tror står i samme utfordring. Ved å være åpen med venner og familie kan du få gode og viktige støttespillere.
Les også:  If: Du trenger trolig ikke bunadsforsikring

Kilde: C-Medical Fertilitet ved gynekolog Jackson Tok

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.