Ut på tur? Husk ispigger!

Norges Livredningsselskap

Svært mange ferdes på islagte vann på denne tiden av året, og Norges Livredningsselskap oppfordrer alle til å ha med ispigger.

– Vannet er svært kaldt skulle du gå gjennom isen, og da er ispigger viktig, sier president, Claire Ann Alfonso, i Norges Livredningsselskap.

Norges Livredningsselskap anbefaler alle å lære isvettreglene og forberede seg godt og ha vannsikkerhet som første prioritet uansett vannaktivitet hele året.

Før jul var det rapportert om flere ulykker der folk gikk gjennom isen, men de klarte heldigvis å komme seg opp igjen. Men nå vi står foran fire måneder med usikker is.

Gjennom året er det svært ulike temperaturer rundt i Norge og det skaper usikkerhet. 

– Kunnskap er nøkkelen når du ferdes på islagte vann, sier Alfonso og legger til at ofte feilberegner turgåere sin egen kjennskap og må lære seg ni enkle isvettregler.

Alfonso frykter unødvendige ulykker og at flere går ut på isen uten forståelse av fare.

– Dette er særlig når snøen dekker isen, og det kan gi inntrykk av at isen er trygg, men i realiteten kan isen gi etter om man er på feil sted, sier hun og legger til at forberedelser, og utstyr er viktig og spesielt egne ispigger.

Slik tar du deg opp på sikker is ved egen hjelp
Bruk fløyte for å få oppmerksomhet. Snu deg tilbake i den retning du kom fra, det er den eneste isen du vet bærer deg. Kost vekk eventuell snø og stikk ispiggene hardt ned i isen, trekk deg opp på armene mens du sparker i fra med beina (dersom du ikke har ispigger, men har skistaver, kan disse brukes som primitive ispigger.)

Vel oppe på isen, må du fordele kroppsvekten jevnt og krype fram til sikker is.

Få på deg tørt tøy så raskt som mulig – skal du være på isen over tid bør du ha et ekstra skift pakket i vanntett pose i sekken.

Isvettreglene:
1. Ha respekt for isen
2. Ikke gå ut på isen uten svømmeferdigheter
3. Ta med deg skikkelig og tilstrekkelig sikkerhetsutstyr
4. Gå flere i følge. Er dere mange, gå litt spredd
5. Hold deg på sikker is
6. Vær spesielt oppmerksom på snødekket is og årstidsendringer
7. Bruk alle sansene, lytt etter lyder i isen
8. Hvis du går igjennom isen, ikke få panikk
9. Hvis andre går gjennom isen, hold avstand

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.