Nå snuser nesten dobbelt så mange som for 10 år siden

snus

Det er ingen tvil om at snus er en svært populær form for tobakk her i landet, og det blir faktisk snuset nesten dobbelt så mye nå som det ble for 10 år siden.

Tallene er fra januar 2022, fra statistikk over røyk, alkohol og andre rusmidler. Den viser at hele 15 prosent av befolkningen i alderen 16-74 år bruker snus daglig i 2021, og at det er en liten økning på 2 prosent fra året før.

Netthandel er utbredt

En av grunnene til at snus er blitt ås populært og utbredt, kan være tilgjengeligheten. I Norge er det 18 års grense på snus, og det kan kjøpes i mange dagligvarebutikker. I tillegg kan det kjøpes på grensehandel i Sverige og på TaxFree på flyplassene i Norge. Nå som netthandel har blitt mer og mer utbredt, så har det også blitt mulig for snusere å kjøpe tobakken online på for eksempel swedishmatch.no/snus.

Menn snuser mer

Det kommer klart frem i statistikken hvilken gruppe mennesker som snuser mest. Menn snusker mer enn dobbelt så mye som kvinner. 21 prosent av menn bruker snus daglig, sammenlignet med kun 8 prosent av kvinner. 1 av 3 menn i aldersgruppen 25 til 34 år bruker snus daglig, men det er kun 1 av 6 kvinner som har samme forbruk i denne aldersgruppen.


Vi ser også at unge snuser mer nå enn før, og her blir snus mer og mer utbredt med årene. Antallen folk i aldersgruppen 25-34 år som snuser daglig har økt fra 12 til 25 prosent på ti år. Mye tyder på at det er trender og fellesskap som gjør at snus blir mer populært i denne grunnen mennesker. Mange kjenner noen som snuser ved sosiale sammenkomster, eller kanskje hver dag, noe som kan føre til mer testing.

Mindre sigaretter

I takt med at snus blir mer populært, så minsker antall nordmenn som røyker fast. I 2011 var det 17 prosent av befolkningen mellom 16 og 74 år som røyket, og i 2021 er prosentandelen i samme kategori nede på 8 prosent. Snus er for mange en erstatning for røyk, da man mener det er et sunnere alternativ. Andre trender som vaping har også fått mye oppmerksomhet, og flere lurer på om vaping er sunnere enn røyking.

Det er tydelig at snus treder frem som en tobakk kilde av voksende interesse.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.