Nyttårsforsett: Nordmenn vil heller spare 50 000 kroner enn å gå ned 5 kilo

fest alkohol

Nesten åtte av ti nordmenn vil heller forpliktet seg til å spare penger enn å gå ned i vekt i 2020. Et flertall synes også et nyttårsforsett om å følge et budsjett i det nye året er mer aktuelt enn å forplikte seg til å trene.

– Det er helt åpenbart at mange nordmenn er mer fokusert på å få en sunnere økonomi enn å gå ned i vekt eller starte å trene. Spesielt de unge er mer opptatt av å spare enn vekt. Økonomi er noe vi tror vil påvirke mange når de skal avgi sine mål for det nye året, sier markedsdirektør i Klarna, Thomas Elvestad.

I den representative undersøkelsen som YouGov har utført for Klarna, oppgir hele 77 prosent at de heller vil forplikte seg til å spare 50 000 kroner enn å gå ned 5 kilo i vekt. Et lite flertall sier de heller vil forplikte seg til å leve etter et budsjett i året som kommer, enn å forplikte seg til en plan for trening.

Les også:  Skyter opp nett-sattelitter med SpaceX

Klarna håndterer mellom en tredjedel og halvparten av all netthandel i Norden. I Norge bruker mer enn 5000 nettbutikker deres betalingsløsninger.

– Det er som med trening som det er med en sunn økonomi. Det er de små grepene du tar gjennom hele året, ikke det ene skippertaket, som gjør at det lykkes. For vår del handler det om å minne våre kunder om å betale fakturaen i tide, at du kan prøve varen før du betaler for den og gi full oversikt over kjøpene i appen. Det er en god start, sier Elvestad.

Mens hele ni av ti spurte under 29 år heller ville ha spart 50 000 i løpet av året fremfor å trene, er det flest som heller ville ha gått ned 5 kilo det neste året i aldersgruppen 40 til 49 år.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

– Det handler nok også noe om livsfase. For de unge er gjerne sparing noe av det aller viktigste de kan gjør om de har mulighet. De middelaldrende har kanskje i større grad den økonomiske tryggheten de trenger, og er mer opptatt av å sette seg nyttårsmål knyttet til trening og helse.

En av fire nordmenn har ifølge YouGov et nyttårsforsett. Av disse har mer enn halvparten et forsett som går på trening, kosthold eller vektnedgang. 37 prosent ønsker å spare mer penger, mens 11 prosent vil bruke mindre tid på sosiale medier. Ifølge deres undersøkelse hadde imidlertid så mange som to av fem brutt sine forsett et par måneder inn i det nye året.

Ifølge en studie av nyttårsforsett som er publisert i det amerikanske vitenskapelige tidsskriftet Personality and Social Psychology Bulletin, må det både kortsiktige og langsiktige belønninger til for at et nyttårsforsett skal bli noe mer enn et kortsiktig blaff.

Les også:  Glad for endelig beslutning på Helgeland

– Sett deg konkrete og oppnåelige mål for dine økonomiske nyttårsforsetter. Legg også opp til å belønne deg selv underveis hvis du for eksempel har et årlig sparemål. Det kan være å unne seg noe litt ekstra en gang i måneden om du har oppnådd det du ønsket. Da blir det lettere å nå det langsiktige målet, sier Elvestad.

På spørsmål om hva nordmenn helst ville ha redusert – gjelden sin eller redusert skjermtid, ønsker hele 78 prosent å redusere gjelden. Mest opptatt av å redusere bruk av mobil og nettbrett er de som har passert 60 år. Hele 28 prosent av disse ønsker det.

– Med tanke på den gjeldsbelastningen som eldre har, er ikke dette tallet så overraskende. Dette er ofte en gruppe som ikke har så mye gjeld, sier Klarnas markedsdirektør.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.