Myre Havbruk satser stort på fiskepulver

nofima

Sammen med Myre Havbruk AS jobber Nofima med å lage et produkt som skal løfte proteinpulver av fisk opp i nye prisklasser.

Fiskemel er ingen ny oppfinnelse. Det er å framstille et pulver nesten uten lukt og smak, og det å gjøre det i industriell skala, som er utfordringen.

I et tidligere prosjekt har Nofima utviklet en prosess som sikrer et smakfullt proteinpulver fra torskerygger. Nå jobber forskere og industri sammen med å øke denne prosessen til industriskala.

Les også:  Bodøværinger får mest kaffe for pengene i Nordland

André Reinholdtsen i Myre Havbruk er pioner innenfor levende lagring av torsk. Med sylferskt råstoff vil han utvinne proteinet også fra den delen av fisken som blir igjen etter at filétmaskinene har gjort jobben.

– Vi vil skape så mye verdi som mulig av levendefisken, slik at vi kan betale fiskerne så godt at dette fisket er lønnsomt, også uten bonusordninger, sier Reinholdtsen.

Levendelagret fisk skal sammenlignes med linefanget fisk for å kartlegge hvordan kvalitet på råstoffet kan påvirke sluttproduktet. Metoden som brukes for å hente ut proteinet
fra restråstoffet, kalles hydrolyse. Ulike hydrolysemoduler skal testes ut.

Les også:  Utvider sommersesongen for fergesambandet Andenes – Gryllefjord

– Målet er mest mulig protein med best mulig smak. De resultatene vi oppnår i liten skala i laboratoriene, skal skaleres opp til industriproduksjon. Det gjør vi i det nasjonale test anlegget for bioprosessering – Biotep – i Tromsø som Nofima driver, sier forsker Birthe Vang.

Svarene forskerne skal komme fram til, er altså hva slags råstoff, prosess og infrastruktur som er ideelle for å maksimere utbytte og inntjening av det som er igjen når fileter er tatt ut av torsken.

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

Fiskepulveret vil kunne brukes som kosttilskudd, men også i industrien, som proteintilskudd i for eksempel fiskesupper, fiskekaker og andre bearbeidede sjømatprodukter.

– Prosesser som utvikles på bruk av restråstoff fra hvitfisk vil også være til stor nytte for hele industrien, slår forskeren fast.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.