– Mer fly i Nordland, takk

nfk

Konsulentrapporten om hvordan morgendagens flytilbud i Nord-Norge skal se ut, er nå på høring. Fire fylkestingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet har kraftige meninger om skrivebordsrapporten.

Den nasjonale rapporten som nå er ute til høring mener det er riktig å redusere flytilbudet på 10 % i forhold til før korona.  

– Dette er et forslag fra noen som åpenbart ikke kjenner behovene i Nordland. Tilbudet var veldig mye bedre på Helgeland før inneværende runde. Nå foreslås altså dette ytterligere redusert. Faktum er at man i Oslo må forstå at kortbaneflynettet er Nordlendingenes trikk og t-bane, påpeker gruppeleder Odd Arnold Skogsholm.

Les også:  Varsler kontroll av vinterfiske i Nordland

Linda Veronica Eide viser til et annet poeng, nemlig at konsulentene har brukt SSBs tall for framskrivning.

– Den framskrivningen fanger ikke i det hele tatt opp veksten vi ser rundt battericellefabrikken på Mo, eller Akers etablering i Narvik. I tillegg til Forsvarets oppbygging på Evenes og den store veksten rundt Space på Andøy gi et helt nytt grunnlag for flytrafikken i årene som kommer. Det er underlig at dette ikke tas med når anbudet skal gjelde frem til 2029, påpeker Eide. 

Les også:  Norsk Folkehjelp: – Det ser ut som folk tar gode valg i vinterferien

Per Christian Brennvik Jacobsen mener det også er underlig at konsulentene ikke mener det skal stilles miljøkrav i kommende anbudsperiode.

– Vi vet jo at eksempelvis Widerøe har svært offensive krav til overgangen til elektrifisering av flytrafikken på kortbanenettet. Da vil Nordland med sitt kortbanenett, være et veldig aktuelt område å få testet dette ut på, påpeker Jacobsen. 

Konsulentene i Oslo Economics mener staten kan spare penger ved å ha færre FOT-ruter og lufthavner i Nord-Norge. Dette er veteranen i luftfartsdebatten, Knut Petter Torgersen totalt uenig i.

Les også:  Buitink ny leder i Nordland SV

– Stortinget har vært klokkeklare på at ingen av flyplassene i verken Sandnessjøen, Mosjøen eller Brønnøysund skal legges ned. Nå er vi om mulig, enda tydeligere. Det er helt uaktuelt å legge ned flyplassene på Helgeland. Vi har ikke en centimeter flyplass å gi på Helgeland, slår fylkestingsrepresentant Knut Petter Torgersen fast.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.