Her er de beste tipsene til knasende sprø svor

jul matprat

Lurer du på hvordan du får svoren på juleribba sprø og lekker? Her får du de aller beste tipsene for en perfekt sprø svor.

– Det første du skal gjøre er å velge riktig ribbe i butikken. Og her må du ikke tenke at minst mulig fett er det du trenger, mener matfaglig rådgiver i MatPrat, Britt Marlene Kåsin.

– Et godt fettlag under svoren, gjerne 1-2 cm,  gir nemlig høyere temperatur ved steking, og det er den høye temperaturen i fettet som gjør at svoren blåser seg opp og blir sprø. Du kan også gjerne se etter om selve kjøttet har en fin marmorering, da det også gir en ekstra saftig ribbe.

– Hvis du blir litt stresset av fett, så husk også at mye av fettet smelter bort når du steker den, så det vil ikke være like mye fett på en ferdigstekt ribbe.

Les også:  4 av 10 kan ikke sjekke alderen på bildekk selv

Så skal du ikke vente til julaften med å forberede resten. Allerede den 21. eller 22. desember begynner du forberedelsene:

– Først ruter du svoren skikkelig helt gjennom, altså litt ned i fettet. Det er også en fordel om rutene er små, ca. 1×1 cm et fint utgangpunkt. Så salter og krydrer du ribba, også svoren. I tillegg til å bidra med smak så er også saltet med på å trekke ut fuktighet, slik at svoren blir ekstra sprø. Så legger du den på kjøl helt til julaften, forklarer Kåsin.

Når selve julaften er her, er det bare innspurten igjen, og dette er faktisk ikke så vanskelig, mener Kåsin:

– Før du setter ribba i ovnen, legger du en liten asjett under den. Dette tallerkentrikset gjør at fettet renner av, og du unngår at svoren blir seig. Så skal ribba dampe på høy varme under folie i en time, før du tar av folien, senker varmen i ovnen litt og setter ribba tilbake i ovnen.

Les også:  Over 200 000 har sett "Den første julen i Skomakergata"

For så enkelt kan det faktisk gjøres – du trenger ikke å snu ribba midt i prosessen for å få til et vellykket resultat.

– Det aller tryggeste er å dampe og steke ribba med svoren opp hele veien. Dette er en teknikk vi har gjort utallige tester på her på MatPrat sitt testkjøkken, og det sikrer både resultatet og finstasen. Hvis du skal ta ut ribba og snu på det store stykket kjøtt midt i prosessen, kan det fort skje uhell. Og selv om noen sverger til snuoperasjon, gir begge fremgangsmåtene et like godt resultat, mener Kåsin.

Og dette er som regel nok til at svoren blir sprø – helt av seg selv. Men har den ikke det, er det siste trikset alt du trenger:

Les også:  Nettsvindel øker under julehandelen

– Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 °C, eller bruk ovnens grillelement, og følg nøye med mens svoren popper seg opp og blir sprø og herlig. Men vær oppmerksom – for dette tar kortere tid enn man skulle tro, sier Kåsin.

Så lar du ribba stå på kjøkkenbenken og hvile i 20 minutter før du skjærer i den, så kjøttet blir saftig og godt – mens juleduften sprer seg i hele huset.

Sjekkliste for sprø svor:

  1. Kjøp en ribbe med godt fettlag
  2. Krydre 1-3 dager før julaften
  3. Bruk tallerkentrikset
  4. Dampe først, stek etterpå
  5. Bruk høy varme til slutt – og pass på hele tiden
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.