Matematikk sender Ranheim og Mjøndalen ned

ball

Tidenes nedrykksdrama i Eliteserien utspiller seg førstkommende søndag. Det er hele 243 mulige utfall av kampene som avgjør hvem som rykker rett ned – og matematikken er klar: Godset, Lillestrøm og Sarpsborg har over 80 % sjansen for å klare seg. Verre er det for Ranheim og Mjøndalen…

– Det er historisk åpent. Det er vanvittige 243 mulige utfall av kamper i den siste serierunde som har direkte påvirkning på hvem som rykker ned, forklarer analytiker i spillselskapet ComeOn!, Martin Skuggevik Foss.

Sarpsborg, Lillestrøm, Strømsgodset, Tromsø, Mjøndalen og Ranheim står alle i fare for å måtte ta den tunge turen ned i OBOS-ligaen etter siste serierunde kommende helg.

Analytiker Foss og ComeOn! har tatt for seg samtlige av de 243 aktuelle scenariene, og i detalj regnet ut det sannsynlige utfallet av nedrykksdramaet:

Les også:  Svømming: Ny norsk rekord og VM semifinale

Ranheim rykker ned i 171 av 243 utfall (70% sannsynlighet) 

Mjøndalen rykker ned i 160 av 243 utfall (66% sannsynlighet) 

Tromsø rykker ned i 57 av 243 utfall (23% sannsynlighet) 

Godset rykker ned i 40 av 243 utfall (16% sannsynlighet) 

Lillestrøm rykker ned i 27 av 243 utfall (11% sannsynlighet) 

Sarpsborg rykker ned i 18 av 243 utfall (7% sannsynlighet)

– For å si det kort og brutalt: det er overveiende sannsynlig at Ranheim og Mjøndalen går direkte ned. Det skyldtes i hovedsak at ingen av lagene overlever ved å spille uavgjort. Matematikken viser at det er kun 30% sjansen for at Svein Maalens gutter klarer seg i Eliteserien. I 171 av de totalt 243 scenariene så rykker Ranheim rett ned.  Mjøndalen er i noenlunde samme situasjon. Bruntrøyene rykker ned i 166 av 243 tilfeller. Det gir Vegard Hansens gutter omslag 34 % sjanse for fornyet kontrakt i Eliteserien, forklarer ComeOn!s analytiker.

Les også:  Avslørt: De mest utrolige hemmeligheter i online kasinospill

Mjøndalen (møter Vålerenga hjemme i siste kamp) og Ranheim (møter Rosenborg borte i siste kamp) ligger henholdsvis sist og nest sist på tabellen før siste serierunde med 27 poeng hver.  

Matematikken er vesentlig mer oppløftende lesing for Tromsø, Strømsgodset, Sarpsborg og Lillestrøm

– ComeOn!s utregninger viser eksempelvis at tidligere nedrykksdømte Godset nå har hele 84 % sjanse for å fullføre «The Great Escape» og unngå degradering, sier Skuggevik Foss.

Lillestrøm tar i mot nedrykksrival  Sarpsborg på Åråsen i siste kamp. Trass i svak form, har likevel hjemmelaget  89 % sjanse for overlevelse, mens det er hele 93% sannsynlighet for at Sarpsborg unngår direkte nedrykk.

I Tromsø bør de imidlertid svette litt mer. I 57 av de totalt 243 utfallene som er avgjørende for nedrykksstriden, så rykker «Gutan» rett ned. Det gir en overlevelsesprosent på 77.

Les også:  Disse skiskytterne er klare for Holmenkollen

– Selv om ballen alltid er rund, er det en kjennsgjerning matematikk og sannsynlighetsberegning i stor grad slår til.  Det er jo en grunn til at det heter sannsynlighetsberegning (..). Når det er sagt, kan fotball aldri reduseres til et matematikkstykke – og det bør minst to eliteserielag være glade for. Jeg kommer i alle fall til å følge hvert eneste spark når siste serierunde blåses i gang. For en mer spennende avslutning er det ikke mulig å få! uttaler tidligere landslagsspiller og fotballekspert for ComeOn!, Thorstein Helstad.

Siste serierunde i Eliteserien spilles slik:

Kristiansund – Strømsgodset (Kristiansund Stadion)

Rosenborg – Ranheim (Lerkendal Stadion)

Tromsø – Stabæk spilles (Alfheim Stadion)

Lillestrøm – Sarpsborg 08 (Åråsen Stadion)

Mjøndalen – Vålerenga (Consto Arena)

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.