MUSIKK: Gåte – Bannlyst

gåte

Gåte kommer med sitt tredje album 2. november! Svevn har allerede bydd på førstesingelen «Kom no Disjka», og nå kan vi lettet på sløret til en ny singel fra plata: «Bannlyst».

I følge frontfigur Gunnhild Sundli, ble «Bannlyst» til under et besøk sammen med den norske folkemusikk-guruen Knut Buen tidligere i vår.

– Det var tre intense og lærerike dager, hvor vi fikk bli enda bedre kjent med Knut og all den livsvisdom han sitter inne med. Knut er for oss en levende filosof med mye på hjertet. Teksten til låta kom ut av en av de mange gode samtalene vi hadde i løpet av oppholdet, forteller Sundli.

Les også:  Gåte & Djerv ute med låta "Svarteboka"

Selv sier hun at samarbeidet med Buen er en stor gave for Gåte.

– Knut er kanskje mest kjent som hardingfele-spiller, men er også en stor ordkunstner. Tekstene hans sklir rett inn i vårt univers, slik at det nyskrevne går hånd i hånd med det gamle tradisjonsmaterialet som ligger som en grunnmur i låta.

Selv sier Buen at låta handler om de mistrodde og uglesette som får skylda for det meste – men at det finnes en vei videre.

Les også:  The Other End slipper debutalbumet "The Sun Will Do You Good, They Said"

– Dei fleste har vel høyrt skjellsord som rakkarunge, byting, djevelunge, dritunge, trollunge og moderne variantar som «mongo» og «sjuk i hue». Urolege barnekroppar, forma psykisk av ulike lagnader og problemer i slektsarv, får gjerne skulda for ugjerningar og uro i samfunnet. Døma er høgst aktuelle. Men utagering har fleire sider, sier Buen, og fortsetter:

– Ivar Aasen svara ved eit høve han fekk høyre om ein ung ven som hadde gjenge berserkgang i fylla på Karl Johansgate: «Det er kipnaste folane som blir beste hestane!» Men i uhilda høve blir det alltid leita etter skuldige. Skuld, straff og dom fører jamt til endelege bannlysingar. Men ikkje alt i livet treng vera til ende med feilsteg. Det finst ein veg vidare om ein vil sjå framover med folk.

Les også:  13 millioner til inkludering i kulturliv

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.