Mange kaster god mat når de kjøper Halloweengresskar

halloween

Halloween-feiringen tok for alvor av på 2000 tallet, og feiringen den siste dagen i oktober er noe mange av millenniumsbarna ser frem til. Barna går knask eller knep i nabolaget og koser seg gjerne sammen med venner etterpå, mens ungdom ofte har kostymefester.

Skikken, som er importert fra USA, tilsier at de som har en gresskarlykt på trappen ønsker besøkende velkommen.

– Vi ønsket å kartlegge hvor mange som kjøper Halloweengresskar, og om det genererer mye matsvinn, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Vi gjennomførte derfor i samarbeid med Norstat en undersøkelse rett etter Halloween i 2019.

Les også:  Dette er mattrendene i 2023

Den landsrepresentative undersøkelsen viste at 8 % av den voksne befolkningen i Norge kjøpte Halloweengresskar i 2019, og 76 % av disse laget lykt av gresskaret.

Størst var andelen i aldersgruppen 25 – 39 år, mens svært få over 60 har adoptert denne skikken. Bare 3 % i den øverste aldersgruppen kjøpte Halloweengresskar i 2019.

29 % av de som anskaffet et Halloweengresskar brukte alt som var spiselig, mens 42 % ikke brukte noe av innholdet til mat.

– Både kjernene og kjøttet kan brukes, forteller Gerd Byermoen. Vi oppfordrer alle som kjøper gresskar for å lage lykt til å bruke innmaten. Interessen for å minske matsvinn er jo stigende, spesielt blant de unge, så vi tror flere vil få øynene opp for å lage noe godt av gresskaret.

Les også:  Singel i 2023: Disse trendene bør du få med deg!

Det er hyggelig å ha en liten lysfest i denne mørke tiden. Lag gjerne lykt med barna, og bruk samtidig innmaten til å lage deilig mat sammen i familien. Rådene i år er å huske på smitteverntiltakene. Dersom godteri skal deles ut er det anbefalt at det er innpakket, og at det deles ut med skje. Klementiner med påtegnedes skumle ansikter kan også være et godt tips.

Tips til bruk av innmaten:

Gresskarkjernene er både sunt og godt. Det kan bli deilig snacks og topping til frokostblandingen.

  1. Sorter ut frøene, skyll den i rennende kaldt vann og la dem tørke.
  2. Sett stekovnen på 180 grader
  3. Bland en spiseskje nøytral olje og en halv teskje salt og bland dette inn i kjernene.
  4. Fordel gresskarkjerner utover en stekeplate med bakepapir.
  5. Stekes i oven i ca. 15 – 20 min. til de har fått en gyllen farge
  6. Avkjøles på kjøkkenpapir og nytes. Kan oppbevares på tett glass etter avkjøling. 
Les også:  Sjokktall: Halvparten av kontrollerte restauranter i Nordland fulgte ikke loven!

Fruktkjøttet kan brukes til suppe, pai, bakst eller i en salat.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.