LESERINNLEGG: Bibliotek = bolyst

nfk

En av de beste arenaene for å utvikle gode samfunn finnes allerede i hver eneste kommune. Det må vi bygge opp og ta vare på.

Av: Arne Ivar Mikalsen, Fylkesråd for samfunn, kultur og miljø.

I år er Bodø europeisk kulturhovedstad, men tenker du noen gang over at det skjer kulturmøter i bibliotek over hele Nordland, hver eneste dag: På språkkafeen, datahjelpen for eldre, gamingkvelden, strikk og lytt, litterære lunsjer, på kveldsarrangement, mellom bok- og avishyllene og publikums-PCene.

Dagens bibliotek driver samfunnsutvikling. Bibliotekene er med å bygge gode lokalsamfunn, fremmer bolyst, fellesskap og demokrati.

Les også:  LESERINNLEGG: Gratulerer Narvik!

Uten datahjelpen for eldre er det eldre som ikke kunne bodd hjemme. Uten språkkafé er det flyktninger fra mange land som ikke hadde hatt jobben de har i dag. Uten bibliotekene hadde vi vært et fattigere samfunn.

På de minste stedene fungerer bibliotekene nærmest som kulturhus. De er kanskje til og med de eneste kulturarenaene. Skal vi ha levende samfunn der innbyggerne trives og møtes, trenger vi disse møteplassene.

Bibliotek er en lovpålagt oppgave i alle kommuner. Uansett om man bor i en kommune med 500 eller 50.000 innbyggere, har alle muligheten til å oppsøke et bibliotek. Hvorfor er dette viktig?

Les også:  Ny undersøkelse: 1 av 3 unge bryr seg ikke om ulovlig strømming

For å ha et fungerende demokratisk samfunn er vi nødt til å ha lesekyndige innbyggere.

At det ikke er en selvfølge, kommer tydelig fram i regjeringens leselyststrategi. Den ble lansert 29. mai, og slår fast at for mange barn og unge leser for dårlig, og de leser for lite.

Én av tre småbarnsforeldre oppgir at de leser få eller ingen bøker for barna sine. Samtidig sier nesten alle spurte barn at de ønsker å bli lest for.

Les også:  Hanne Sørvaag feirer 25 år som plateartist

I Nordland har Nordland fylkesbibliotek et tiltak som skal bøte på nettopp leselysten blant de minste, som også regjeringen trekker fram som et godt tiltak: Tøyveskebiblioteket.

Over 20 bibliotek i Nordland samarbeider med barnehager slik at småbarnsforeldre kan plukke med seg en tøyveske med bøker når de henter barna sine i barnehagen, og levere på samme sted.

Dette er bare et av mange eksempler på bibliotek som viktige samfunnsutviklere.

Bibliotekene bidrar til leselyst og bolyst, og det må vi fortsette med. I dag og i framtida.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.