Lekre fat som bugner av skinker, oster, frukt og annet snacks trekkes frem som en av de hotteste trendene i år. Det er bare fantasien som setter grenser, og uteseende er minst like viktig som smakene.
– Såkalte charchuterie-boards skal se innbydende og lekre ut, og det skal ofte være overdådig. Et charcuterie brett er litt som klassiske skinke- eller ostefatet tatt til nye høyder, sier matrådgiver i MatPrat, Anette Hansen.
Tenk først på hvor stort selskapet er, og velg en fjøl som er tilpasset antallet. Noen små, pene skåler eller glass kan være greit å ha til syltetøy, chutney eller andre bløte råvarer.
- Start med ostene, som du kan skjære i pene biter, terninger eller staver for å variere. Sett dem gjerne opp etter styrke og fasthet, det er ofte vanlig å starte med å spise de milde ostene før man går over til sterkere og mer modne oster.
- Fortsett med gode skinker som du bretter pent. Skap forskjellig uttrykk på de ulike sortene, kanskje egner noen seg godt til å rulle sammen. Eller lag den berømte tik-tok rosen, der du bretter tynne skiver av spekepølse over kanten på et glass, tett i tett og til slutt vipper glasset opp ned og får en pent dandert rose.
- Sett på små skåler eller glass med syltetøy, om du skal lage et veldig stort brett. Oliven, nøtter eller sirup, små ostekuler o.l. egner seg også godt i små skåler.
- Bygg så videre med brød i tynne skiver, kjeks, eller knekkebrød.
- Skjær grønnsaker og litt frukt eller bær, i skiver, båter eller strimler. Tenk på kontraster både i forhold til form, men også farger.
- Til slutt kan du legge på snacks, godteri, nøtter, frø, tørket frukt, urter, spirer og krydder eller kanskje noen fine, spiselige blomster for å sy sammen alle de ulike elementene.
– Forsøk å la element i samme fargetone tas opp på flere steder i et tenkt triangel for å skape litt symmetri på brettet, avslutter Hansen.