Lag charcuterie til 17. mai – En fryd for øyet og ganen!

matprat

Lekre fat som bugner av skinker, oster, frukt og annet snacks trekkes frem som en av de hotteste trendene i år. Det er bare fantasien som setter grenser, og uteseende er minst like viktig som smakene.

 Såkalte charchuterie-boards skal se innbydende og lekre ut, og det skal ofte være overdådig. Et charcuterie brett er litt som klassiske skinke- eller ostefatet tatt til nye høyder, sier matrådgiver i MatPrat, Anette Hansen. 

Tenk først på hvor stort selskapet er, og velg en fjøl som er tilpasset antallet. Noen små, pene skåler eller glass kan være greit å ha til syltetøy, chutney eller andre bløte råvarer. 

  1. Start med ostene, som du kan skjære i pene biter, terninger eller staver for å variere. Sett dem gjerne opp etter styrke og fasthet, det er ofte vanlig å starte med å spise de milde ostene før man går over til sterkere og mer modne oster.
  2. Fortsett med gode skinker som du bretter pent. Skap forskjellig uttrykk på de ulike sortene, kanskje egner noen seg godt til å rulle sammen. Eller lag den berømte tik-tok rosen, der du bretter tynne skiver av spekepølse over kanten på et glass, tett i tett og til slutt vipper glasset opp ned og får en pent dandert rose.
  3. Sett på små skåler eller glass med syltetøy, om du skal lage et veldig stort brett. Oliven, nøtter eller sirup, små ostekuler o.l. egner seg også godt i små skåler.
  4. Bygg så videre med brød i tynne skiver, kjeks, eller knekkebrød.
  5. Skjær grønnsaker og litt frukt eller bær, i skiver, båter eller strimler. Tenk på kontraster både i forhold til form, men også farger.
  6. Til slutt kan du legge på snacks, godteri, nøtter, frø, tørket frukt, urter, spirer og krydder eller kanskje noen fine, spiselige blomster for å sy sammen alle de ulike elementene.
Les også:  Slik pakker du feriebilen

 Forsøk å la element i samme fargetone tas opp på flere steder i et tenkt triangel for å skape litt symmetri på brettet, avslutter Hansen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.