Ferske tall fra SSB viser at grensehandelen fortsatt er på et rekordhøyt nivå. – Dette vil bare fortsette dersom politikerne ikke evner å iverksette tiltak. Norske politikere bør lære av Danmark og se hvilke grep de har tatt for å kontrollere grensehandelen.
Det sier administrerende direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD). I morges slapp Statistisk sentralbyrå (SSB) grensehandelstallene for 3. kvartal. De viser at nordmenn har grensehandlet for 15,3 milliarder kroner de siste 12 månedene, en marginal nedgang på 0,7 prosent.
– Grensehandelen ligger fortsatt på et skyhøyt nivå, men regjeringen gir blaffen i signalene fra norsk næringsliv og lukker øynene for problemet, sier Nome.
BROD-direktøren viser til hva Danmark har gjort for å redusere grensehandelen og peker på flere konkrete tiltak.
– I 2014 fjernet danskene brusavgiften og reduserte ølavgiften med 15 prosent. Denne uka senket de ølavgiften med ytterligere 13 prosent. På denne måten har de flyttet handel tilbake til Danmark, uten at staten har tapt inntekter, sier Petter Nome.
Det danske Skatteministeriet oppgir at grensehandelen med øl, brus og godteri er halvert siden årtusenskiftet. Ifølge danskenes skatteminister, Karsten Lauritzen, skyldes det at emballasjeavgiften på drikkevarer er fjernet, planlagte avgiftsøkninger er annullert og flere avgifter er redusert.
– Danskene tar grensehandelen på det største alvor og kartlegger nøyaktig hvor mye og hvilke produkter folk handler i utlandet. Dermed kan de ta grep for å motvirke grensehandelen.
– Her har norske politikere mye å lære. SSBs statistikk sier ingenting om hva nordmenn kjøper over grensa. Hvorfor kan vi ikke gjøre som danskene? spør Petter Nome.
I budsjettavtalen for 2019 mellom regjeringspartiene og KrF, ble det vedtatt å fjerne 350-grensen for netthandel fra 1. januar 2020. Nome tror det vil ha liten innvirkning på totale grensehandelen.
– Når folk mister muligheten til å handle billige varer på nett, vil nok mange sette seg i bilen og kjøre til Sverige for å spare penger. For nordmenn flest tar kjøreturen under to timer.
Ifølge tall fra SSB lå grensehandelen på 13,3 milliarder kroner i 2013, etter åtte år med rød-grønn regjering. I 2017 bikket den 15 milliarder og siden har den holdt seg på rekordhøyt nivå.
– Det er forunderlig at FrP i regjering, som attpåtil har finansministeren, ikke er mer opptatt av å senke norske avgifter og bidra til å redusere grensehandelen. I opposisjon var det ikke måte på hva de ville gjøre med dette om de kom til makt, sier Petter Nome.