Klar melding til offshorenæringen i Nordland

nfk

ConocoPhillips Skandinavia AS skal bore en avgrensningsbrønn på Slagugle-funnet i Norskehavet i løpet av siste kvartal i år. Persontransport og basedrift er lagt til Kristiansund. Fylkesråd for næring i Nordland, Bjørn Larsen er lite fornøyd med valg av forsyningsbase.

– Det ligger en enighet i bunnen her, tilbake fra møter med selskapene 2022, at ringvirkningene fra funn utenfor Nordlands-kysten, skal gi ringvirkninger i Nordland. Nå har man gjort funn, og i oppbyggingen til permanent drift, er det min soleklare oppfatning at selskapene skal legge baseaktiviteten til Nordland, sier en krystallklar fylkesråd for næring i Nordland, Bjørn Larsen.

Les også:  Oppgraderer Steigentunnelen

Når ConocoPhillips nå skal bore en avgrensningsbrønn, er det fjerde runde at selskapet velger å sende personell og utstyr fra Kristiansund.

– Dette er nærmest å regne som et kontraktsbrudd fra selskapet, når de nå velger å legge alle ringvirkningene til Kristiansund, og ikke til Nordland. Jeg er veldig klar over at de ikke er lovpålagt å legge baseaktivitetene til Nordland. Men om ikke annet må det være lov å etterspørre lojalitet og moralske valg rundt ringvirkningene. Det er tross alt de enorme ressursene og verdier utenfor Nordlandskysten det er snakk om. Det skal gi seg utslag også i Nordland, sier Larsen i klare ordelag.

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene skal piskes på plass

Fylkesråden er også tydelig på at basene i Brønnøysund og Sandnessjøen har lang erfaring og høy kvalitet og mye erfaring.

– Valget ConcoPhillips har gjort her, går ikke på pris, og har ikke med kompetanse eller erfaring hos Nordlandsbedriftene å gjøre. Det handler om gammel kultur med å drifte fra Kristiansund, argumenterer Larsen.

Nå vil fylkesråd Larsen ta opp dialogen med selskapene. Og budskapet kunne ikke vært mer tydelig.

Les også:  LESERINNLEGG: Tør regjeringspartiene støtte egne valgløfter?

– Vi har hatt møter med bransjen, senest for bare en måned siden. I neste møte vil jeg være helt tydelig. All aktivitet utenfor Nordlands-kysten skal forsynes fra Nordland. Punktum.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.