Kun en konkurs i utelivsbransjen i Nordland i januar

restaurant

Tross en svært utfordrende situasjon for mange norske selskaper, lar konkursene fremdeles vente på seg – selv i de mest koronautsatte bransjene. Per Fjærestad i Creditsafe mener de positive konkurstallene for januar ikke gir en god beskrivelse av den faktiske situasjonen i markedet.

Konkurstrenden fra 2020 fortsetter også i det nye årets første måned, med en markant nedgang i konkurser på tvers av både bransjer og fylker. Totalt gikk 175 norske selskaper konkurs i januar 2021 – en nedgang på hele 51% sammenlignet med januar i fjor, da 356 foretak gikk konkurs.

Les også:  Dronebase på Andøya: – Et kjempeløft for forsvaret

– Tallene viser nok en gang at det er lite bevegelse i markedet. Det skjer ingenting i økonomien, og ingenting på konkursfronten, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

– Vi står i en såpass spesiell situasjon nå at konkurstall strengt tatt ikke kan benyttes for å beskrive situasjonen i markedet. Det er for mange ukjente variabler og for mye usikkerhet, understreker han.

Selv i koronautsatte bransjer er konkursnedgangen markant. I serveringsbransjen ble kun 13 aktører begjært konkurs i januar, sammenlignet med 46 i januar i fjor. Det utgjør en nedgang på 72%.

Les også:  Vil ha samferdselssatsing i Ofoten

– Det er et lite tankekors at om lag 10% av fjorårets totalt 422 konkurser i serveringsbransjen kom i januar, før koronaen kom til Norge, mens vi i år kun har 13 konkurser i samme måned. Samtidig vil ikke effekten av nedstengingen mot slutten av 2020 slå ut på statistikkene nå i januar, påpeker Fjærestad.

Samtlige norske fylker så en nedgang i antall konkurser i januar.

Minst nedgang så vi i Trøndelag, med 20 konkurser mot 28 i januar 2020 (-29%). Størst var nedgangen i Nordland, der kun ett foretak gikk konurs, mot 17 i januar i fjor. Det utgjør en nedgang på hele 94%.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.