I dag sendes de første skattemeldingene ut – 70 prosent ligger an til å få penger igjen

skatteetaten

Fra og med i dag starter Skatteetaten å sende ut skattemeldingen til cirka 5,1 millioner lønnstakere, pensjonister og enkeltpersonforetak. De foreløpige tallene viser at 2,7 millioner ligger an til å få skatt til gode.

– Skattemeldingen blir sendt ut puljevis mellom 7. mars og 22. mars. Alle får ikke skattemeldingen samtidig. Du får beskjed fra oss når din skattemelding er klar, og trenger ikke logge deg inn på skatteetaten.no før du får beskjed, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.  

Selv om Skatteetaten har hentet inn og forhåndsutfylt mange opplysninger, er det fortsatt ditt ansvar å gjøre skattemeldingen helt ferdig. 

– Skatteetaten har mye informasjon, men vi vet ikke alt. Det kan være feil eller manglende opplysninger i skattemeldingen som du selv må føre inn. Derfor må du sjekke at opplysningene i skattemeldingen er riktige og eventuelt gjøre endringer før du leverer, sier Schanke Funnemark.

De foreløpige tallene viser at 2,7 millioner personer ligger an til å få skatt til gode. I gjennomsnitt blir dette 17 200 kroner per person, og til sammen er det 46,1 milliarder.  

Les også:  LESERINNLEGG: Tør regjeringspartiene støtte egne valgløfter?

1,2 millioner ligger an til restskatt på til sammen 40,4 milliarder kroner. I gjennomsnitt utgjør dette 34 500 kroner per person. 

I fjor viste de samme tallene at 2,9 millioner i snitt fikk tilbake 15 400 kroner, og 900 000 personer i gjennomsnitt fikk 29 900 kroner i restskatt. 

Tallene fra skattemeldingen og skatteoppgjøret i fjor viser at mange har noe å tjene på å sjekke skattemeldingen. Da skattemeldingen ble sendt ut i mars 2023 var det 2,9 millioner som lå an til å få skatt til gode. Etter at skattemeldingene var behandlet og alle skatteoppgjørene sendt ut, var tallet økt til 3,2 millioner. 

På samme måte fikk færre restskatt etter at skatteoppgjøret ble klart. Da skattemeldingene ble sendt ut lå 900.000 an til å få restskatt. Etter at skattemeldingene var blitt sjekket og levert var antallet med restskatt redusert til 740.000.  

Les også:  Brukthandelloven endres: Dette har vi kjempet for i 5 år

Tallene viser at folk har gjort endringer i skattemeldingen som gjør at flere får penger igjen og færre betaler restskatt. Det kan for eksempel være at de har fylt inn opplysninger som ikke var forhåndsutfylt, eller at de har gjort andre endringer i skattemeldingen.   

Dette bør du sjekke: 

  • Opplysninger om inntekt, formue, bolig og lån er forhåndsutfylt i skattemeldingen din. Sjekk at tallene stemmer. 
  • Usikker på om du har rett på et fradrag? Bruk skatteetaten.no/fradragsveileder. 
  • Har du solgt eller leid ut bolig? Det kan være skattepliktig, og du kan ha krav på fradrag. Sjekk skatteetaten.no/bolig. 
  • Er det noe som mangler? Du må selv legge til blant annet kryptovaluta, lån i utlandet og private lån. 

I år fordeles lån og renter på lån likt i skattemeldingen mellom de som har lån sammen med andre. Det vil si at hvis du og din ektefelle eller samboer begge er ansvarlige for boliglånet, vil lånet være fordelt med 50 prosent hver i skattemeldingene deres. Er dere tre som har lån sammen, får hver av dere 33,3 prosent, og så videre. Det samme gjelder rentene. Dere kan selv endre fordelingen hvis den er feil.  

Les også:  Historisk godt resultat for byggfagene

Alle som har lån sammen med andre bør sjekke at fordelingen i skattemeldingen er riktig. Hvis dere skal ha en annen fordeling, kan dere selv endre i skattemeldingen. Alle som er ansvarlig for lånet må endre prosentandelen i sin skattemelding, slik at det til sammen blir 100 prosent. 

Noen har fått hjelp av foreldre for å komme inn på boligmarkedet. Hvis foreldre står som medlåntaker, vil de få deler av lånet i sin skattemelding. Hvis foreldre ikke skal ha lånet i sin skattemelding, kan de endre andelen sin til 0 prosent. Da må barnet øke andelen sin til 100 prosent, slik at summen av andelene blir 100 prosent. 

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.