Nødlysinnovasjon fra Mo i Rana hylles for god design

pressenytt

De har utviklet et batterifritt nødlys som er sikrere, rimeligere og mer bærekraftig. Nå belønnes Mo i Rana-selskapet Prolink International med DOGA-merket for design og arkitektur. 

Prolink International mottar DOGA-merket sammen med Inventas under en seremoni i Oslo 14. mars.

– Årets vinnere av DOGA-merket viser hvordan design og arkitektur kan skape innovasjon, lønnsomhet, bærekraft, nye markeder, flere arbeidsplasser og mer attraktive byer. Dette er strålende eksempler på hvordan design og arkitektur skaper verdi i både privat og offentlig sektor, sier næringsminister Jan Christian Vestre (Ap).

DOGA-merket er Norges viktigste anerkjennelse til virksomheter og utøvere som bruker design og arkitektur. I forrige uke ble det avslørt hvilke arkitekturprosjekter som får DOGA-merket i år (SETT INN DYPLENKE) i år. Nå røper DOGA hvilke designprosjekter som mottar utmerkelsen.

– Når fremtidsutsiktene er usikre, er det viktig at vi fortsetter å satse på nyskaping. Blant årets merkemottakere finner vi mange gode eksempler på hva det går an å utrette når design og arkitektur settes i kjernen for innovasjonsprosesser. Her er det mye å la seg inspirere av, sier Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør i DOGA.

Les også:  Roser utbyggingen av sørfold-tunnelene

Skilting av rømningsveier er lovpålagt overalt i verden, men de to eksisterende løsningene er langt fra perfekte: Mens tradisjonelle nødlys forbruker millioner av batterier årlig, kan den selvlysende varianten gi for svakt og upålitelig lys.

– Som totalleverandør av løsninger for merking av rømningsveier, så vi veldig tydelig at de eksisterende produktene på markedet hadde sine begrensninger. Her så vi at det var mulig å gjøre det bedre, sier Andreas Rengård Nilsen, avdelingsleder i Prolink International.

De ønsket derfor å utvikle en ny hybridløsning som kan kombinere det beste fra de to løsningene, og hentet inn hjelp fra industridesignerne i Inventas.

Inventas gikk grundig til verks. De gjennomførte mange intervjuer og kartlegginger i ulike bransjer, før de kom opp med et løsningskonsept som består av et selvlysende materiale og en spesialutviklet lyskilde. Ytterligere runder med intervjuer og brukertester måtte til for å finne den rette utformingen og materialsammensetningen.

Les også:  Klæbo kommer til Kobberløpet i Sulitjelma

Til slutt endte de opp med Prolink Alpha, et nødlys som lyser som det skal, uten batterier. Det produseres i Nordland, er enkelt å montere, svært driftssikkert og har et robust og attraktivt utseende. Og viktigst av alt: Det kan teoretisk redusere strømforbruket tilsvarende driften av 50 000 elbiler og forhindre at fire millioner batteripakker går i avfallet.

– Med god produktutviklingshjelp fra Inventas har vi fått et produkt som sparer kundene for penger, og der bærekraft går som en rød tråd gjennom hele livsløpet, fra montasje til avhending. Og så er all produksjon i Norge, med lokale leverandører som Glomma Papp, CTM Lyng og NCP, forteller Nilsen.

Les også:  Roser utbyggingen av sørfold-tunnelene

Siden lanseringen i 2022 har Prolink Alpha blitt tatt godt imot i markedet, med om lag 1300 solgte armaturer så langt.

– Vi bygger stein på stein med denne satsingen. Prolink Alpha har allerede blitt anerkjent og brukes av flere store aktører i Norge. Etter hvert blir det naturlig å se på eksportmuligheter i Skandinavia og Europa, sier Nilsen.

Juryen kaller Prolink Alpha en innovativ, solid og helhetlig løsning.

«Prolink og Inventas har lykkes i å realisere et vedlikeholdsfritt system som drastisk reduserer det samlede batteri- og strømforbruket, med potensial til å ta en ledende posisjon i markedet. Vi merker oss at utviklingsprosjektet er gjennomført på en eksemplarisk måte – med omfattende brukertesting. Resultatet er markedets første batterifrie nødlys – et gjennomarbeidet produkt helt ned til monteringsanvisninger og emballasje,» står det i jurykjennelsen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.