Varsler fiskerikontroller i Nordland

skatteetaten

Det årlige skreifiske er godt i gang. Nå varsler a-krimsenteret i Nordland økt tilstedeværelse og kontroll.

A-krimsenteret er opptatt av at arbeidstakere skal ha ei lønn å leve av, verdige bo- og arbeidsforhold og at det skal være like konkurransevilkår. Derfor er det viktig å opprettholde både dialogen og søkelyset på fiskerinæringen.

– De siste årene har vi fulgt fiskeriene tett og selv om flertallet etterlever regelverket, finner vi fortsatt avdekker vi uakseptable forhold, som vi mener næringen må ta ansvar for – og rydde opp i, sier Kurt Kolvereid Jacobsen, senterleder for a-krimsenteret i Nordland. 

Les også:  Åpenhet og respekt bidrar til psykologisk trygghet på jobb

Dermed varsler han a-krimsenterets planer om økt tilstedeværelse under årets vinterfiske, hvor også Fiskeridirektoratet er en viktig samarbeidspartner som a-krimsenteret har tett dialog med.

Synlig og tilgjengelig
– Vi kommer til å være synlig, samtidig er det viktig å påpeke at det å bli kontrollert ikke er ensbetydende med å være kriminell eller å bedrive ulovligheter. For oss er det viktig å være tett på næringen for å kunne informere om rettigheter og plikter, til både arbeidsgivere og arbeidstakere – men også for å avdekke eventuelle lovbrudd, understreker Jacobsen.

Les også:  Disse nordlendingene logger oftest inn

Også i år vil koronapandemien sette sitt preg på kontrollene, det å ivareta smittevern vil ha høy prioritet for a-krimsenteret under gjennomføring av kontroller.

Seriøs fiskerinæring – en felles styrke
Fjorårets kontroller avdekket blant annet brudd på arbeidstidsbestemmelser og hviletid, hvor enkelte arbeidstakere sto i krevende arbeidsdager på opptil 20 timer hver dag. I etterkant har Arbeidstilsynet pålagt flere av de kontrollerte fiskebrukene å rette opp i forholdene.

En av de kontrollerte virksomhetene ble ilagt overtredelsesgebyr på 250.000 kr for omfattende brudd på arbeidstidsbestemmelsene. NAV avdekket tre tilfeller av trygdesvindel.

Les også:  Omstridt sex-kampanje har funnet sitt Crush

– Det handler om omdømmet til Norge som fiskerinasjon. Det å forhindre og avdekke brudd på regelverket og bidra til ei sunn og seriøs næring er både forbrukerne, myndigheter og ikke minst næringen selv tjent med, mener Jacobsen.

A-krimsenteret i Nordland oppfordrer publikum til å ta kontakt, dersom de har mistanke om ulovligheter, misbruk eller slurv med sikkerhet og HMS. Alle tips følges opp og myndighetene samarbeider tett. Hver etat i a-krimsamarbeidet tar imot tips for sitt ansvarsområde.  

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.