Hundberghuset på Træna får midler fra Kulturminnefondet

kulturminnefondet

Det gule huset ligger for seg selv på en odde og er det første man ser når man kommer til øya Sanna i Træna Kommune. Hundberghuset ligger i vakre særegne omgivelser, og i bakgården står unike fjellformasjoner og sjeldne sjøfugler. 

Nå renner det vann igjennom taket på huset, og det må derfor repareres. Til dette får de nye eierne 150 000 kroner fra Kulturminnefondet. 

Huset er forholdsvis stort, og det har seks takvinduer og to piper. Huset har vært vanlig bolig i tillegg butikk, lager og bolig for havnearbeidere. På 1960-tallet ble huset feriebolig og har vært brukt sporadisk opp gjennom årene. 

Les også:  Nytt styre i KS Nordland

De nye eierne ønsker å ta det i bruk, og ønsker å ha mulighet å bruke det som kafé, kunstutstillinger og overnatting når det er satt i stand, opplyses det om i søknaden til Kulturminnefondet. 

Hundberghuset framstår imidlertid med sitt opprinnelige uttrykk fra byggeåret fra ca 1920. Det er forholdsvis stort, og det har seks takvinduer og to piper.

Træna har tradisjonelt vært et sterkt fiskersamfunn. Fisket etter torsk har vært hovednæringen på øya gjennom generasjoner. Dette har satt sitt preg på kulturen og livsstilen til Trænas befolkning og på husene som står der. 

Les også:  Vil legge ned sykehuset i Lofoten: Alle melder seg ut av Vestvågøy Arbeiderparti

– En god håndverksmessig istandsetting Hundberghuset vil kunne ivareta disse kulturminneverdiene på en god måte også i framtiden, sier direktør i Kulturminnefondet, Simen Bjørgen.

Øya har også en sterk kulturell identitet. Den årlige Trænafestivalen er en viktig kulturbegivenhet i Norge og tiltrekker seg kunstnere og besøkende fra hele landet. 

Festivalen kombinerer musikk, kunst, litteratur og film, og har bidratt til å sette Træna på kartet.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.