Vil ikke jobbe i kommunal forvaltning

regnskap økonomi

Econa har kartlagt hva ferske økonomistudenter vil jobbe med, og offentlig sektor kommer nederst på listen. Kun fem prosent setter dette på ønskelisten. I motsatt ende finner vi konsulentbransjen, bank, finans og forsikring samt økonomistyring. Det er her de ønsker å jobbe. 

I underkant av 600 studenter har svart på Econas studentundersøkelse, som gjennomføres årlig. 

Offentlig sektor burde gjort en større innsats i å få tak i høyt udannede økonomer, noe det er et stort behov for.

Les også:  Hilde kjempet for kystelevene i Nordland på fylkestinget

– Det er en bekymring jeg har hatt i flere år, at kommunal sektor ikke greier å tiltrekke seg høyt utdannede økonomer, sier Maria Østerhus Lobo, leder av avdeling for fag og samfunnskontakt i Econa. For å få det til må det gjøres noe med rekrutteringen og lønnsnivået, sier hun.

På tross av at startlønnen i offentlig og privat sektor er relativt lik, så er lønns- og karriereutviklingen i privat sektor mye brattere.

Les også:  Mekling pågår: Streikefare for flyarbeiderne

Når tallene viser at få vil jobbe i offentlig sektor, står det i kontrast til det faktum at mange ender opp her etter endt studie. Samtidig burde det være en attraktiv sektor fordi den favner flere ulike arbeidsoppgaver og det er mange utviklingsmuligheter. Det er også en sektor med trygge og stabile ansettelsesforhold, som flere burde anse som et attraktivt sted å jobbe. 

Les også:  Internasjonal dag for kvinner i maritim næring

– Spørsmålet er om offentlig sektor taper kampen om de beste studentene til privat sektor? Og hvilke konsekvenser kan det få for en effektiv ressursutnyttelse, innovasjon og god økonomistyring for AS Norge, sier Østerhus Lobo.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.