Grønn industrirevolusjon i Mosjøen

nfk

Bergen Carbon Solutions etablerer seg i Mosjøen, og skal produsere karbon nanofiber, et stoff som er 100 ganger sterkere enn stål, er lettere enn plast og leder strøm bedre enn kobber.

Gjennom etableringen i Mosjøen skal den innovative bedriften produsere et produkt som vil kunne revolusjonere både bygg-bransjen, batteriproduksjon og som kan skape helt nye produkter eksempelvis blandet med aluminium.

-Bedriften har rett og slett klart å lage karbon nanofiber ut av CO2. Det betyr at ved å fange en av vår tids største utfordringer, CO2 som slippes ut ved annen industriproduksjon, så kan de bruke denne til klimagassen som råvare for å produsere et produkt som har svært stort potensial på mange områder. Det er grønn revolusjon i praksis, sier fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll.

Fylkesrådsleder Norvoll besøkte i går bedriftens test-anlegg i Bergen, og er imponert over mulighetene som ligger i denne grønne industriproduksjonen.

Les også:  Utvider sommersesongen for fergesambandet Andenes – Gryllefjord

-Vi ble presentert en grundig rapport gjennomført av Norce, som viser et enormt potensial for dette produktet. Eksempelvis kan karbon nanofiber blandes i sement og gi mye større trykkfasthet og strekkfasthet. Sementproduksjon står i seg selv for en stor andel av de globale utslippene av CO2. Ved å tilsette karbon nanofiber i sement, kan man redusere CO2-utslippene enormt. Og dette samtidig som karbon nanofiber i tillegg nyttiggjør seg CO2 i sin produksjon. Dette er et kinder-egg med enorme globale muligheter i klimagassregnskapet, påpeker Norvoll.

Rune Krutå, varaordfører i Vefsn og styreleder for Mon, Mosjøen og omegn næringsforening, påpeker at det som ser ut til å kunne bli et nytt industrieventyr i Mosjøen, vil kreve mye forskning og utvikling framover.

-I ren produksjon vil Bergen Carbon Solutions fabrikk i Mosjøen gi 60-70 arbeidsplasser. Men kanskje like viktig er det at vi etablerer et forskningssenter som sammen med industrien vil teste ut nye produkter i stor skala. Dette vil kunne gi enda flere industrietableringer. Mosjøen kan rett og slett ta ledelsen på denne forskingen globalt, underbygger Krutå.

Les også:  Ønsker fortgang i konsesjonssak i Bodø

Daglig leder i Bergen Carbon Solutions, Jan Børge Sagmo, er stolt over at bedriften satser friskt når de etablerer sin første fullskalabedrift i Mosjøen.

-Kommunen er svært framoverlent og legger svært godt til rette når vi bygger ny fabrikk på industriområdet Baustein. Vi er en internasjonal aktør med vårt produkt. Men alt ligger svært godt til rette med å etablere oss i en kommune med lang industrihistorie, og der både kulturen, kraftressursene og en god oppbakking fra lokale og regionale myndigheter gir de beste forutsetningene, sier Sagmo.

Sagmo er opptatt av mulighetene som ligger i å fange CO2, men ikke minst at det å bruke CO2 som råstoff vil kunne gi en helt ny industriutvikling der Norge kan lede an. Fylkesrådsleder Norvoll er enig, og mener Nordland fylkeskommune kan spille en viktig rolle, og vil ta den regionale samfunnsutviklerrollen som trengs.

Les også:  Resirkulert mote fra Bodø kan bli ny trend

-På samme måte som vi for Mo i Rana og Narvik-regionen gjennomfører samfunnsanalyser, så vil vi gjøre det samme for Mosjøen og Vefsn-regionen. Og ikke minst bruker vi vår politiske stemme inn i regjeringsapparatet for å synliggjøre den enorme utviklingen som skjer i nord. Vi er midt i et grønt skifte, der Nord-Norge leder an, og der deler av endringene for å redde verden formes. Utviklingen av grønn industri der CO2 er råstoffet og brukes i stedet for å slippes ut som en ødeleggende klimagass, vil formes i Nord-Norge. Denne utviklingen er allerede i gang – og vi skal være med for å støtte alle gode initiativ i denne retningen, avslutter fylkesrådsleder i Nordland Tomas Norvoll.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.