Gamle beredere lager vannskader for over 100 millioner

vannbereder

Hvert år forårsaker varmtvannsberedere som har gått ut på dato store vannskader. Og lekkasjene gjør ødeleggelser som aldri før.

I 2017 håndterte forsikringsbransjen 1765 vannskader hvor årsaken var slitasje og elde på varmtvannsberederen. Vannlekkasjene gjorde skader for 101 millioner kroner i privathjem og bedrifter, ifølge tall fra Finans Norge. Tallene for i fjor er ikke klare ennå, men skadebeløpet fra 2017 ligger an til å bli passert med god margin, påpeker forsikringsselskapet If.

Grunnen er at lekkasjene er større og dyrere enn før.

– Mange har en tikkende vannbombe i boligen sin. Varmtvannsberedere i rustfritt stål har gjerne en forventet levetid på 15-20 år, sier informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Veldig mange av de store skadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannstankene står i skap uten sluk på kjøkkenet.

Les også:  NetOnNet: Tilbyr 10 års garanti på TVer!

De første ni månedene i fjor var det 1181 vannlekkasjer fra beredere som er mer enn 30 år gamle. Året før var det 1313 vannlekkasjer fra gamle beredere på samme tidspunkt, men skadene i fjor har vært mer omfattende og dyrere.

Uker med tørking
– Selv om vannskader fra gamle beredere er dekket på forsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det er moro å ha vann i veggen gjennom tre etasjer, lekkasje inn til naboen i oppgangen eller kjellerstua full av vann, sier Clementz.

Ved siden av gjenstander og møbler som blir ødelagt, er det en annen stor hake: Ved store vannskader går vifter i ukesvis for å tørke opp, og deretter er det håndverkere inn og ut av boligen i flere uker.

Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

Forsikringsselskapet If anbefaler alle å ta en titt på produksjonsåret for varmtvannsberederen sin. Året står på tanken.

– Skriv dette året stort og tydelig med tusj på siden av berederen, så det er lett å se. Alternativt året tanken er montert. Varmtvannsberederen er kanskje hjemmet kjedeligste gjenstand, og det er smart å ha en tydelig påminnelse om når det er på tide å bytte, sier informasjonssjefen i If.

Ta en titt på og rundt tanken årlig for å oppdage tilløp til lekkasje tidlig, er hans råd.

Risiko på kjøkkenet
– Gamle varmtvannstanker som er plassert i benkeskap på kjøkken og uten vannsensorer og vannstoppeventil kan føre til store skader. Vi anbefaler boligsameier og borettslag å foreta årlige inspeksjoner av varmtvannsberedere. I leiligheter er det mange skader, sier han.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

Tidligere var det mulig å installere beredere i alle rom uten å ha sluk eller lekkasjesikring. I alle nye boliger hvor det skal installeres ny bereder på for eksempel kjøkkenet, må den sikres mot lekkasje. Det vanligste er at rørleggeren monterer en vannstoppeventil.

– Skal du bytte ut den gamle berederen din, og den står i et kjøkkenskap uten sluk, bør du få montert vannsenorer og vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag, for sikkerhets skyld, sier Clementz.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.