ANNONSE: Forbered økonomien på pensjonisttilværelsen

pensjonister

Investering er ikke noe man behøver å ha doktorgrad i økonomi, for å prøve seg på. Faktisk er det i dag en ganske ukomplisert affære, som mange helt alminnelige mennesker prøver seg på.

Mange synes fortsatt det virker vanskelig og tidskrevende, og beholder fortsatt pengene trygt plassert i banken. Men hvilke investeringsmuligheter finnes det i dag og hvem bør investere?

Vi blir eldre
Gjennomsnittsalderen i Norge, blir høyere og høyere. Vi lever simpelthen lenger enn før, holder oss friske lenger enn før, og er mer aktive som eldre borgere. En konsekvens av denne forøkede livskvalitet, og høye alder, har resultert i en desidert eldrebølge. En eldrebølge betyr en økning i antallet av alderspensjonister, som skal ha pensjon, samt pleie på sykehus og sykehjem. I Norge regner man med at antallet innbyggere over 67 år, vil fordobles frem mot år 2060. Antallet over 80 år, regner man med vil tredobles, i samme periode.

Både stat og privatpersoner skal derfor få pengene til å vare i lenger tid.

Det gode liv som pensjonist
Hvis man er heldig, og holder seg frisk, så kan man få mange gode år, som pensjonist. Mange drømmer om en pensjonisttilværelse hvor de reiser verden rundt, og etter et langt arbeidsliv, endelig får lov til å oppleve hele verden. Noen velger endelig å utleve drømmen om hytte i Spania, hvor de kan nyte sommer og sol, hele året. Det viktigste for de fleste, er å få noen gode opplevelser sammen, i livets høst. For at drømmene skal bli virkelighet, krever det et økonomisk råderom, og frihet i økonomien.

Det kan derfor være en god ide, og forberede økonomien på pensjonisttilværelsen.

Investeringer – er det noe for meg?
Som sagt, investeringer er for alle. Det krever ikke en utvidet viten om økonomi for å komme i gang. Det viktigste er å overveie hva man vil investere i, og hvilken risiko man er villig til å ta. Heldigvis er det sånn, at det er mulig å velge mellom høy og lav risiko, alt etter hva som passer ens økonomi og ens temperament.

Hvis man har mulighet for det, kan det være verdt å se nærmer på, hvilke investeringsmuligheter som finnes. Investeringer kan, for mange, være et godt alternativ til å ha pengene stående i banken. Etter å ha brukt mange krefter på et langt arbeidsliv, har man lyst til å kunne nyte pensjonisttilværelsen for alt den er verdt.

Mange sparer allerede ekstra penger opp, til den forhåpentlige lange, innholdsrike pensjonisttilværelsen som venter en. Men det kan være en ide og undersøke om der er muligheter til å få pengene til å vokse seg enda større, ved å investere dem

Hva kan jeg investere i?
Det er mange muligheter til å investere pengene sine. Det er selvfølgelig mulig å investere i aksjer, råvarer og eiendom, som mange allerede gjør. Mange har allerede, etter et langt liv, pensjonen sikret i eiendom. Men dette gjelder langt fra alle. Hvis du vurderer om du skal prøve krefter med investeringer, kan en investering i aksjer være et godt sted å starte. Men hvis du synes risikoen er for stor i

aksjeinvesteringer, kan kanskje et indeksfond være en mer stabil form for investering. Igjen avhenger det av ens temperament og økonomi.

Det finnes som sagt mange muligheter for å investere i dag. Du har kanskje hørt om Kryptovaluta? Kryptovaluta er digital valuta, som er uavhengig av banker og regjeringer. I likhet med aksjer, er det utbud og etterspørsel som avgjør verdien av kryptovalutaen. Den mest brukte form for kryptovaluta er Bitcoin. Bitcoin har historisk sett hatt stor utsving i verdien, det har for noen heldige vært en veldig god investering, mens det for andre, har vært en mindre god investering

Der er også andre muligheter, som å handle med forskjellige valuta. Der er også et konsept som crowdlending- hvor du låner ut egne penger til virksomheter eller privatpersoner, via en online plattform. Det fungerer litt som banklån, hvor man fastsetter en avtalt rente og tilbakebetalingsplan.

Spar penger på online investering
Uansett om du vil investere i aksjer, valutaer, kryptovaluta eller råvarer, så er det penger å spare hvis du gjør det via en online plattform. En av denne typen plattformer er, etoro, som er en såkalt social trading plattform. Det betyr at du kan se hva andre handler og investerer i, samtidig som du kan dele ut av dine egne erfaringer. Du kan også finne masse relevant informasjon om investeringer, via eToro, og den er et opplagt sted å starte opp. Et godt tips er å starte med å kjøpe noe du vet noe om, eller har lyst til å vite mer om.

Hvis du har lyst til å investere, så finner du en oversiktlig guide, til bruken av eToro plattformen, på Mininvestering.dk. Her kan du også læse mer om de forskjellige investeringsmuligheter som er tilgjengelige via denne plattformen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Gunnar Andreassen

Forfatter og tidl. redaktør i Aftenmagasinet, Nordlandsposten.no og Ranaposten.no. Journalist og skribent i Bodøposten.no samt andre nyhetssider og blogger.