9 av 10 sjekker ikke redningsvesten

finnmark

Skal du på sjøen trenger du en redningsvest. En oppblåsbar redningsvest trenger vedlikehold for å fungere. Men få vet hvordan det gjøres.

– Vi gjorde en undersøkelse i samarbeid med DSB i fjor som viste at hele 87 prosent av vestbrukerne ikke tok årlig kontroll av redningsvesten. Dette kan være livsfarlig, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen i Redningsselskapet.

Oppblåsbare vester har de senere årene blitt svært populære, men for at de skal fungere er man avhengig av at flere ting er i orden.

Les også:  Datingekspertens råd: Ikke dra på første date på valentinsdagen!

Lungen og gasspatronen må være tett, samtidig som cellulosetabletten ikke må ha gått ut på dato. Dette må sjekkes minst en gang i året, noe de færreste gjør.

26 drukninger fra båt i 2017
– Noe av det viktigste og enkleste knyttet til sikkerhet på sjøen er å bruke redningsvest. Flere liv kunne vært reddet ved bruk av vest. Det er viktig at de voksne er gode rollemodeller for barna og bruker vest, sier kommunikasjonsrådgiver Marie Brudevold i Gjensidige, Redningsselskapets samarbeidspartner.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Årlig drukner rundt 30 personer fra fritidsbåt. De færreste av disse brukte redningsvest.En dårlig vedlikeholdt redningsvest vil være en elendig livsforsikring i en kritisk situasjon.

– Våre skippere har flere ganger sjekket vester som viser seg å være uten gasspatron. Det sier seg selv at den vil fungere dårlig i en nødsituasjon, sier Pedersen.

Mangel på kunnskap
De som slurver med å sjekke redningsvesten oppgir tre hovedårsaker til å droppe kontroll av vest. Alle handler om mangel på kunnskap. Det største gruppen svarer at de ikke vet at det er et vedlikeholdsbehov på redningsvester (39%), mens en fjerdedel (25%) vet ikke hva man bør kontrollere. En siste fjerdedel (23%) sier at de glemmer eller ikke tar seg tid til å sjekke vesten.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

– Disse tallene er skremmende lesning, og det vil Redningsselskapet arbeide for å endre på, sier Pedersen.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.