Flest unge skader seg på nyttårsaften

fyrverkeri

De siste fem årene har 206 personer blitt skadet av fyrverkeri i Norge. – Mange uhell skjer på nyttårsaften og de siste årene har det vært flest skader i aldersgruppen 11 til 20 år.

Det sier rådgivende lege i Frende Forsikring, Helge Skjerven. Tallene kommer fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). 

– Hold barn unna fyrverkeri 
Blant skadene som er registrert på alder i perioden 2018 til 2022 er 30 mellom 11 og 20 år. Det er altså aldersgruppen med flest skader, etterfulgt av 21-30 år, 31-40 år og 0-10 år. 

– Barn bør ikke holde på med fyrverkeri, eller være for tett på når det smeller. Jeg ville anbefalt å holde barna på trygg avstand og ha på dem beskyttelsesbriller hvis de skal ut å se på, sier Skjerven. 

Les også:  Slik hjelper skolen elevene med å forebygge synsproblemer

– Begrens alkoholen 
Felles for de voksne som skader seg er at de gjerne blander alkohol med oppskytning og at for få bruker beskyttelsesbriller. 

– Det at rakettene skytes opp sent gjør at en del har altfor god tid til å drikke før midnatt. Det blir en farlig kombinasjon som en del angrer skikkelig på, sier Frende-legen. 

Husk beskyttelsesbriller 
– Når promillen stiger er det også lettere for å glemme beskyttelsesbrillene. Men brillene må være på, enten du er edru eller ikke. Jeg vil også anbefale tennstav, som du gjerne får kjøpt der du kjøper fyrverkeri, sier han. 

Tallene fra DSB viser at kun 20 prosent av de som fikk øyeskader på nyttårsaften i fjor brukte beskyttelsesbriller. Når en rakett først går av uventet, har folket rundt liten sjanse til å reagere kjapt nok. 

Les også:  Biskopene kritisk til å utvide grensen for selvbestemt abort

– Det betyr også at de som står og ser på godt kan ha på seg briller, sier Helge Skjerven. 

– Ikke ta sjanser 
Hvis du ikke klarer å la alkoholen vente eller oppdager at du ikke har sikkerhetsutstyret i orden, har legen en klar oppfordring før årets siste dag. 

– Dropp hele fyrverkeriet, det er ikke verdt å ta sjansen. Det koster mange penger, er fort unnagjort og kan gå helt galt. Gå heller og se fellesfyrverkeri, hvis det er det i nærheten, sier Helge Skjerven i Frende Forsikring. 

Skadene folk pådrar seg i forbindelse med fyrverkeri på nyttårsaften er ofte på fingre, ansikt, hørsel eller øyne. De siste fem årene har det blitt registrert 41 personskader i snitt hvert år. 

Les også:  LESERINNLEGG: Nei til flere amerikanske baser i Norge!

Det er klart flest menn som skader seg på fyrverkeri. 65 prosent av de skadde fra 2009-2022 er menn. 20 prosent er kvinner. For de resterende 15 prosentene er ikke kjønn oppgitt. 

Gode råd for trygg rakettoppskytning:

  • Ikke len deg over fyrverkeriet   
  • Vent med å drikke alkohol til etter rakettene har gått i været   
  • Hold barn unna fyrverkeriet   
  • Husk alltid beskyttelsesbriller   
  • Ikke gå bort til raketter som ikke gikk av for å tenne dem på nytt   
  • Ta hensyn til dyr som ofte er redde for fyrverkeri   
  • Sjekk ut fyrverkerirådene hos Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Kilde: Frende Forsikring

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.