Leieåret 2023: – Prisene har vært og er fortsatt rekordhøye!

eiendom

FINNs leierapport for 2023 viser imidlertid at det har skjedd en endring i markedet siden sommeren. Se flere interessante tall fra leiemarkedet her!

Bolig til leie har vært et hett tema i året som har gått. Prisene skjøt i været på vår- og forsommeren, som resulterte i et knalltøft leiemarked for mange. 

– På FINN eiendom så vi at prisene i leiemarkedet, særlig i de 4 største byene, gikk dramatisk opp i løpet av våren og da det nærmet seg sommerferie. I tillegg var antall tilgjengelige leieobjekter lavt. Dette gjorde det tøft for mange, særlig studenter, flyktninger og andre med mindre å rutte med. Resultatet ble at både studentorganisasjoner og myndighetene gikk ut og oppfordret de som hadde tilgjengelige objekter om å leie ut disse, forteller Jørgen Hellestveit, boligekspert og leder for FINN eiendom. 

Stavanger og Oslo topper prisstatistikken i år. Boligeksperten har tidligere rådet de som er på jakt etter leiebolig i hovedstaden, om å se på områder litt lengre unna sentrum. 

Les også:  LESERINNLEGG: Bilistene flås og bompengene sløses!

– I Stavanger har leieprisen for en leilighet økt med ca. 14 prosent (i gjennomsnitt) hittil i år sett mot samme periode i fjor. Dette tilsvarer ca. 1700 kroner ekstra i leie i måneden. I Oslo må man i dag ut med ca. 18.500 kr (i snitt) for en leilighet. Da blir det vanskelig å komme seg inn på markedet. Ser man på utleieboliger i utkanten av de større byene, er det ofte flere objekter, og litt rimeligere, forteller han. 

Høy etterspørsel driver markedet
Antall annonsepubliseringer og besøk til annonsene på Bolig til leie-kategorien viser en fortsettelse av trenden man merket før sommeren.

– Etterspørselen etter leieobjekter har vært og er fortsatt kjempehøy. Bolig til leie-kategorien har hatt nærmere 5 millioner besøk per måned hittil i år, som tilsvarer en vekst på ca. 5 prosent sett mot samme periode i fjor (januar til og med november). Totalt sett ser vi også at leiekategorien har hatt over 16 millioner månedlige annonsevisninger, som er et høyt tall, sier Hellestveit:

Les også:  22. februar er andelslandbrukets dag!

– De samme tendensene så vi i 2022 – færre leieannonser på markedsplassen og vi slo stadig nye rekorder på trafikk og etterspørsel.

Brems i prisutviklingen
Ifølge boligeksperten har man utover høsten sett en økning i annonsepubliseringer, som har bidratt til en liten brems i prisutviklingen i leiemarkedet. 

– Flere objekter gjør at prisene nå har stabilisert seg, og heller gått litt ned, enn opp. Men, det er fortsatt større etterspørsel enn utbud, så dersom man har en bolig, leilighet, hybel eller lignende som man ønsker å leie ut, er 2024 et bra år å teste det ut på, sier Hellestveit.

Også Per-Arne Horne, Direktør i Direktoratet for byggkvalitet (som sammen med Husleietvistutvalget og Kommunal- og distriktsdepartementet står bak utleieinformasjonssiden Boligdugnaden.no) oppfordrer de som kan leie ut til å leie ut.

Les også:  Advarer: Mildværet gir risiko for vannskader

– Det er fortsatt et stort behov for leieboliger i mange norske kommuner. I år er kommunene bedt om å bosette 38.000 personer. For 2024 er det en forventning om at det kommer 37.000 som skal ha et sted å bo. Det vil bli utfordrende å finne bolig til alle. Mange kommuner sliter med å finne nok leieboliger. Vi oppfordrer derfor sterkt til at de som har plass til overs, enten det er en tom leilighet eller hus, om å legge boligen ut på leiemarkedet, forteller Horne: 

– En del kommuner er også interessert i å leie sentralt beliggende hytter med boligstandard. Dersom du ønsker å leie ut hytta i minst ett år, bør du kontakte kommunen din for å sjekke om de kan være interessert i å leie.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.