Forsker advarer: Ikke brenn juletre i peisen

juletre

SINTEF-forsker Morten Seljeskog advarer mot å fyre med juletre i peisen, fordi det kan føre til pipebrann og utslipp av giftige gasser.

– Selv om det kan virke som en god ide å bruke juletreet som ved etter julesesongen, er det faktisk svært farlig, sier Seljeskog.

– Når man fyller ovnen med granbar, oppstår det en umiddelbar og intens varmeutvikling som kan føre til pipebrann og utslipp av giftige gasser.

Les også:  VIDEO: Pass på vekta til vinterferie-bilen!

Seljeskog forklarer at nålene fra bartrær er dekket med et lag voks og har et innvendig nettverk av kanaler fylt med kvae, som begge er svært brennbare. Dette resulterer i høye konsentrasjoner av uforbrente hydrokarboner, partikler, karbonmonoksid (CO), ammoniakk (NH3), hydrogenfluorid (HF), formaldehyd (CHOH) og hydrogencyanid (HCN).

– Disse gassene er farlige, spesielt hydrogencyanid. Høye konsentrasjoner av disse gassene kan være dødelig, advarer Seljeskog.

Les også:  Seier for frivilligheten: Frivillige får ta transportoppdrag uten løyve

SINTEF-forskeren anbefaler heller å resirkulere juletreet ditt. Han råder folk til å følge kommunale retningslinjer for å sette ut trærne til henting. For mer informasjon om korrekt disponering av juletrær, besøk nettsiden sortere.no.

Seljeskog legger også til at riktig fyring i peisen er viktig for miljøet. – Det er viktig å forstå hvordan man fyrer på en trygg og effektiv måte for å minimere miljøpåvirkningen, sier han.

Les også:  Avinor: Slik blir vinterferieutfarten

– For de som har en eldre vedovn hjemme, er det absolutt verdt å vurdere å bytte denne ut med en nyere, rentbrennende modell. Dette vil ikke bare redusere utslippene, men også øke sikkerheten og effektiviteten i hjemmets oppvarming, sier Seljeskog.

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.