Unngå brann og skader: Ni tips for godt nyttårsvett

fest alkohol

Nyttårsfeiringen nærmer seg med stormskritt. Nyttårsaften er for mange vinterens høydepunkt, og en sentral del av nyttårsaften er selvsagt fyrverkeri.

Hvert år benytter 2 millioner nordmenn seg av muligheten til å sende opp fyrverkeri på nyttårsaften, og enda flere har gleden av å se på fyrverkeriet for å feire inngangen til det nye året.

– De aller fleste som er brukere av fyrverkeri tar hensyn til farene for bruken av det. Likevel er det viktig med en nullvisjon når det kommer til person- og materielle skader. En nullvisjon oppnår vi ikke uten at flere tar hensyn til rådene som myndigheter og bransjen anbefaler, sier talsperson for Norsk Fyrverkeriforening, Rikard Spets.

Nyttårsaften skal først og fremst være en trygg og fin opplevelse for både barn og voksne. Godt nyttårsvett innebærer å ta forholdsregler og være forberedt for å unngå unødvendige skader på nyttårsaften.

Les også:  Märtha Louise og Durek Verrett sin bryllups-gin "Pink Gin" brøt loven

Her er fyrverkeriforeningens ni tips for en trygg og god nyttårsfeiring:

  1. Planlegg innkjøpet av fyrverkeri i god tid. De siste årene har fyrverkerisalget skutt i været. Sett deg godt inn i hvilket fyrverkeri du skal kjøpe og hva som passer best for deg.
  2. Ta hensyn til firbeinte og planlegg godt i forkant slik at alle får en god nyttårsfeiring. For at nyttårsaften skal bli en fin feiring for alle krever det at man tar ansvar for kjæledyrene som ofte er ekstra lydsensitive. Aldri forlat dyrene alene på nyttårsaften og ha tilgang på et mer lydisolert rom.
  3. Les bruksanvisningen på fyrverkeriet du kjøper. Bruksanvisningen følger med fyrverkeriet av en grunn. Les den nøye og tydelig slik at du vet hvordan du skal håndtere fyrverkeriet. Her finner du alt fra hvor du skal tenne på og hvor lang avstand du bør holde for at oppskytningen skal være trygg.
  4. Vær forberedt og planlegg oppskytingen. God planlegging medfører mindre stress når man skal ut å feire nyttårsaften. Finn et trygt sted for å skyte opp fyrverkeriet, og sørg for at det skytes opp et sted der det ikke kan velte.
  5. Ikke bøy deg over fyrverkeriet eller tenn på igjen om det ikke virker. Alt fyrverkeri som selges i Norge er kontrollert nøye. Om fyrverkeriet ikke fungerer som det skal bør man heller levere det tilbake for å få igjen pengene.  
  6. Vend i tide, det er ingen skam å holde avstand. Fyrverkeri er best å se på avstand. Hold avstand for å se mer og være trygg under oppskytningen.
  7. Ta trygge valg, bruk alltid beskyttelsesbriller. Norsk Fyrverkeriforening ønsker et nasjonalt påbud om beskyttelsesbriller. Beskyttelsesbriller er et enkelt tiltak for å beskytte øynene for de som tenner på fyrverkeriet og de som ser på fra avstand.
  8. Respekter oppskytningstiden. Det er bare lov å bruke fyrverkeri fra 18.00 til 02.00 på nyttårsaften. Slik unngår vi at mennesker og dyr blir skremt og overrasket. Respekt for oppskytningstiden begrenser lydnivået til en kort periode for våre firbeinte venner.
  9. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen under noen omstendigheter. Vurderingsevnen blir dårligere, og alkoholpåvirkning kan i verste fall føre til alvorlige ulykker.
Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.