Sleng på deg lederhosen – Nå er det Oktoberfest!

oktoberfest

Vi befinner oss i en tid for skikkelig feiring. I september og oktober regjerer en folkefest uten like. Store telt rigges opp, langbord settes frem med plass til alle du kjenner og flere til, og mat og drikke nytes fra tidlig på morgenen til sent på kveld.

Kvinner og menn ikledd dirndl og lederhosen fyller gatene i mang en storby, og literglass med øl heises til en prost verden over. Vi snakker selvfølgelig om Oktoberfest, en utbredt festival med røtter helt tilbake til 1810 da den startet som noe helt annet enn en ølfestival.

Historien bak Oktoberfest
I dag er Oktoberfest en ølfest uten like, men det har ikke alltid vært slik. Vi må faktisk over 200 år tilbake for å få svar på festivalens opprinnelige hensikt. Oktoberfest begynte nemlig som en feiring av ekteskapet mellom Bayerns kronprins Ludwig og prinsesse Therese i 1810. I sammenheng med bryllupet arrangerte kongehuset hesteveddeløp og bød alle Münchens borgere på øl og festligheter.

Festen ble så godt tatt imot at den ble gjort om til en årlig tradisjon, men muligheten for å kunne kjøpe øl inne på festivalområdet ble ikke gjort mulig før i 1819. Da måtte hesteveddeløpene vike for de store ølteltene vi kjenner i dag, og oppskriften på en festival ettertraktet og kopiert verden over ble opprettet.

Oktoberfest starter i september, varer i 16 dager og avsluttes på den første søndagen i oktober hvert år. Men hvorfor kalles det Oktoberfest hvis mesteparten av feiringen foregår i september, lurer du kanskje på? Oktoberfest ble feiret i «riktig» måned i starten, men har i nyere tid blitt lagt til september i håp om å treffe litt mildere og snillere vær.

Les også:  Nordisk Bocuse d'Or-suksess med norsk sjømat på menyen

Oktoberfests hedersgjest: Den gylne drikken
Nyopprettede oktoberfest-festivaler rundt om i verden, for eksempel i Norge, har tatt sine friheter, naturlig nok, i adopteringen av den festlige bayerske tradisjonen. En av disse frihetene gjelder ølet som serveres. I München brygges det eget oktoberfestbier av utvalgte lokale bryggerier spesielt for festivalen. Ølen kalles Märzen fordi ølbryggingen må starte i marsmåned for å bli ferdig tidsnok for Oktoberfesten. Märzen er et lyst, alkohol- og smaksrikt øl som serveres på énliterskrus de lokale kaller maß. I Norge er ikke reglene like strenge, så her er valget av øltyper en god del større.

Underberg har også blitt en stor del av Oktoberfest på grunn av dens egenskaper som digestive. På festivaler verden over får man et glass med Underberg som velkomstsnaps dersom man kjøper en billett som inneholder matmeny. Den bidrar til å gjøre magen klar for all mat og drikke som venter.

Medlemmer av familien Underberg og medarbeidere er kjent for å være ivrige deltagere på Oktoberfest-festivaler verden over. En Underberg-delegasjon tok blant annet turen til verdens nest største Oktoberfest som holder til i Brasil for å spre glede, musikk og «magemedisin» til feststemte deltagere.

Hva spiser man på Oktoberfest?
Det er fort gjort å tenke i banene snitsel, pretzel (også kalt brezn) og pølser når man skal ramse opp mat som serveres i sammenheng med Oktoberfest, men dette er kun en liten del av gildet. I München står gjerne svin, kylling og okse på menyen. Stekt svine- eller oksekjøtt serveres med masse saus og dumplings laget av potetdeig. En halv kylling er også en veldig populær bayersk matrett, der det er helt avgjørende at skinnet er godt krydret og sprøtt. Av de lokale kalles dette for en hoi bass Hendl.

Les også:  Jubler for satsing på fiskerihavner i Nordland

Man skal selvfølgelig heller ikke kimse av en god og smaksrik Weißwurst eller en klassisk Haxn (svineknoke) når festivalen setter i gang. Her er det mye godt å ta av!

Planer om å arrangere Oktoberfest selv?
Det er fullt mulig å lage sin egen private Oktoberfest for venner og familie om engasjementet er på plass! Som alle arrangementer krever det en del planlegging, men så lenge du vet hvor du skal begynne er alt mulig. Du trenger partytelt som rommer alle personene som skal delta, samt langbord og benker slik at alle får plass. Øl er naturlig nok en stor del av arrangementet og mengden avhenger av hvor ølglade gjestene er, samt lengden på arrangementet. Forhør deg med gjestene dine på forhånd slik at det blir enklere å estimere.

Dekorering er viktig for å få den rette Oktoberfest-følelsen, og det samme er musikken. Ompa-musikk fra messinginstrumenter er et fast tilskudd på Oktoberfester verden over, men pass på å variere litt slik at ikke gjestene går lei. Blått og hvitt er ofte et gjennomgående tema, og med rutemønstret duk og bannere i disse fargene er du langt på vei.

Les også:  Ny pristest: REMA 1000 er billigst igjen

Vil du få arrangementet så genuint som mulig vil et glass Underberg som velkomstdrink eller digestive til maten sette prikken over i-en. Når det kommer til maten som skal serveres har du mye godt å velge mellom, men du slår aldri feil med smaksrike bratwurst. Kanskje du vil imponere gjestene dine litt ekstra og lage dem fra bunnen av?

Hjemmelagde pølser (bratwurst) 12-15 stk:

800 g medisterdeig
400 g medisterfarse
400 g kjøttdeig
1 ts karve
1 ts koriander
½ finhakket løk
2 ss salt
2 ts pepper
2 ss potetmel
Vann
30 g svinetarm
Hyssing

Bland medisterdeig og kjøttdeig i en bolle med hendene, og bland inn alt av krydder. Ikke bland for lenge, blandingen skal være så luftig som mulig. Stek deretter den finhakkede løken og tilsett i blandingen sammen med medisterfarsen. Er blandingen veldig fast kan du spe på med litt vann, er den for løs kan du tilsette litt potetmel.

Neste steg er å stappe blandingen inn i svinetarmen og binde den med hyssing. Et tips er å bruke en sprøytepose med tykk tipp. Det er lurt å la tarmen ligge litt i lunkent varm først. Trekk deretter pølsene i vann på 80 grader, for deretter å steke eller grille dem. Serveres med surkål etter ekte bayers tradisjon. Bon appetitt!

Please follow and like us:
Pin Share

Anbefalt for deg

Om skribenten: Redaksjonen

Redaksjonen i Bodøposten.no består av 8 skribenter. Redaksjonen publiserer nyheter skrevet av redaksjonen, leserne eller tilknyttede pressetjenester.